Ministerie van Justitie Nederland verbetert voorzieningen op de eilanden

bron Eilandgebied Bonaire

In een brief gericht naar de gezaghebber en het Bestuurscollege van het eilandgebied Bonaire, stelt de ministerie van Justitie de bonairiaanse overheid van het volgende op de hoogte.

In navolging van de brief van de Minister van Justitie, de heer Hirsch Ballin, aan de Minister van Justitie van de Nederlandse Antillen, de heer D. Dick, d.d. 26 mei 2008, en het gesprek van de directeur van Dienst Justitiele Inrichtingen met de leden van het bestuurscollege van het eilandgebied Bonaire in juni jongstlede, is de directeur voornemens in de eerste helft van sèptèmber 2008 het door de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) opgestelde plan van aanpak aangaande de inzet van DJI op de Nederlandse Antillen en in het bijzonder op Bonaire, aan de Minister van Justitie, de heer D. Dick, te zenden ter marginale toetsing.

In dit plan van aanpak wordt invulling gegeven aan een viertal opdrachten welke DJi heeft gekregen op basis van de tussen de bewindslieden gemaakte afspraken.

De vier opdrachten voor DJI luiden:
CPT-proof en volledig operationeel maken detentiecapaciteit Bonaire. Daarbij dient er aanvullende tijdelijke capaciteit gerealiseerd te worden.
Detentiecapaciteit Bonaire kwalitatief en kwantitatief tota an nieuwbouw bestendingen.
Realiseren nieuwbouw multifunctionele en flexibele inrichtingen op Bonaire en St. Eustatius
Ondersteuning bieden op basis van samenwerkingsovereenkomst aan Aruba, Curaçao en St. Maarten.

In het kader van opdracht 1, zal DJI per 1 sèptèmber 2008 de heer L.vd. Meulen stationeren op Bonaire. Hij zal als projectleider BES-eilanden op Bonaire de werkzaamheden van DJI voorbereiden, leiden en coördineren. Hij zal dan ook voor de overheid van Bonaire het aanspreekpunt ter plaatse zijn.

Op 1 oktober 2008 zullen er 8 PIW’ers en 1 afdelingshoofd uitgezonden worden naar Bonaire. Op 1 november 2008 zal deze groep uitgebreid worden met 12 PIW’ers en 1 afdelingshoofd. Zij zullen in eerste instantie worden uitgezonden voor de duur van 6 maanden. Hiermee kan het personeel van het huis van bewaring van Bonaire adequaat ondersteund worden mede in het licht van het CPT-rapport. Zij zullen in de gelegenheid gesteld worden om opleidingen te gaan volgen in de komende periode.