Ministerraad moet Antilliaans besluit homohuwelijk vernietigen

bron GroenLinks

GroenLinks is geschokt door de stelselmatige weigering van de Nederlandse Antillen om het homohuwelijk te erkennen. De Antilliaanse minister voor Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling Leeflang stelt ten onrechte dat het een 'interne aangelegenheid' van de Antillen zélf zou betreffen en dat het eigenlijk gaat om de vraag hoever de Antilliaanse autonomie reikt.

In ieder geval wordt met deze actie het ongewenste signaal afgegeven dat homo-emancipatie er blijkbaar niet toe doet. Dat is in strijd met het in nationale én internationale rechtsregels erkende gelijkheidsbeginsel. De Raad van Ministers van het Koninkrijk der Nederlanden moeten daarom volgens de procedures van het Koninkrijksstatuut het Antilliaanse besluit om het homohuwelijk niet te erkennen voor vernietiging voordragen.

Ineke van GentSchriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Algemene Zaken, de minister van OCW en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Antilliaanse weigering om het homohuwelijk te erkennen

1. Kent u het bericht dat de Antilliaanse minister voor Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling vindt dat Nederland zich niet moet bemoeien met de Antilliaanse opvattingen over het homohuwelijk nu het een autonome aangelegenheid betreft?

2. Bent u het met mij eens dat de wettelijke erkenning van het homohuwelijk onder meer voortvloeit uit de verdragsrechtelijke en grondwettelijke erkenning van het gelijkheidsbeginsel? Zo ja, vindt u dan ook niet dat het waarborgen van de naleving van het gelijkheidsbeginsel, inclusief de erkenning van het homohuwelijk, vergt dat het Antilliaanse besluit om het homohuwelijk niet te erkennen door de Raad van Ministers conform de daarvoor geldende procedures in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden voorgedragen moet worden voor vernietiging? Zo nee, waarom niet?

3. Welke andere maatregelen gaat u nemen om, in hechte samenwerking met de Nederlandse Antillen en Aruba, de homo-emancipatie in het gehele Koninkrijk te stimuleren?