Onthulling gerestaureerd schilderij Luigi Pinedo als postuum eerbetoon

bron: Octagon Museum Curaçao

Woensdagavond onthulden Ron Gomes Casseres van Maduro & Curiel’s Bank en Nic Møller van Avila Hotel in het Octagon Museum voor een select gezelschap een tot nu toe weinig bekend kunstwerk van de verleden jaar overleden schilder Luigi Pinedo. Zijn dochter Karin Isidora-Pinedo zag daarmee een vurige wens werkelijkheid worden.

Ruim 40 jaar geleden dong de lokale schilder Luigi Pinedo mee in een internationale schilderwedstrijd die in Caracas werd uitgeschreven ter nagedachtenis van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder en held Simon Bolívar. De heer Pinedo stak veel tijd en energie in het schilderij van 1,96 bij 1,22 meter voor de wedstrijd van april 1966 waarvoor ongeveer honderd kunstenaars werk inzonden. Het kunstwerk van Luigi Pinedo eindigde toen op de vijfde plaats en kreeg een eervolle vermelding. Alle uitverkoren schilderijen werden vervolgens in het Museo de Bellas Artes in de Venezolaanse hoofdstad tentoongesteld, maar daarna hebben weinigen dit kunstwerk nog gezien. Het bleef in privé bezit en de schilder liet het na aan zijn twee dochters Muriel en Karin.

Het was de jongste dochter Karin die het schilderij gerestaureerd wilde zien om het daarna op een centrale plek tentoon te stellen. Haar vader begon bij leven zelf aan de restauratie, maar door ziekte kon hij dat karwei niet afmaken. Na zijn overlijden in maart 2007 werd via tussenkomst van galeriehoudster Pòpi Verboom Joes Wanders in de arm genomen om de restauratie te volbrengen. Samen met Luigi’s vriend Lionel Janga werd een hele studie gemaakt van de materie voordat Joes Wanders in zes maanden tijd het kunstwerk in zijn oorspronkelijke staat had hersteld.

Op advies van MCB directeur Ron Gomes Casseres benaderde mevrouw Isidora de heer Nic Møller als voorzitter van het bestuur van de stichting Museo Octagon om het kunstwerk daar een permanente plaats te mogen geven. Immers, dit opvallende monumentale pand heeft een belangrijke rol gespeeld in de tijd dat Bolívar zich tijdelijk op Curaçao had teruggetrokken. In het bijzijn van Luigi Pinedo’s weduwe mevrouw Aura Pinedo en haar twee dochters Muriel en Karin trokken de heren Gomes Casseres en Møller het doek weg om het grote schilderij te onthullen op de plek waar hij vanaf nu te bewonderen valt, tevens als eerbetoon voor de grote verdiensten van Luigi Pinedo voor de lokale schilderkunst. Bij deze gelegenheid droeg Karin Isidora na welgemeende dankwoorden een voor dit evenement zelf geschreven gedicht voor voordat de gasten uitgenodigd werden het schilderij van nabij te bekijken. Bij deze plechtigheid waren onder anderen aanwezig premier Emily de Jongh-Elhage, de gedeputeerden Marilyn Alcalá-Wallé (o.a. cultuur) en Eugène Rhuggenaath (o.a. toerisme) en de Venezolaanse consul-generaal Sonia Jacqueline Alvarado Rossel.

Populaire posts