Opnieuw problemen tussen vissers en Marine

bron: Antilliaans Dagblad

Er zijn opnieuw problemen ontstaan tussen de vissers van Banda’boa en de Koninklijke Marine over de schietoefeningen bij Wacawa op de noordkust. Beide partijen hadden een akkoord bereikt, maar de vissers vinden het onacceptabel dat het gesloten akkoord niet in een officieel protocol vastgelegd kan worden. Bovendien zijn de vissers van mening dat de Koninklijke Marine onderzoek moet doen naar de mogelijke loodvergiftiging bij vissen in het gebied rond Wacawa.

Het akkoord, dat overigens nog steeds niet openbaar is gemaakt, voorziet in een rooster waarin de Marine en de Kustwacht schietoefeningen kunnen houden van maandag tot woensdag.

In een geheim overleg tussen Landsoverheid, Marine en Vissers is aangegeven dat op de aanvullende eisen van de vissers niet ingegaan kan worden. Wel is de GGD gevraagd of er mogelijkheden zijn om een onderzoek te starten naar de vermeende loodvergiftiging onder vissen.

Naar verluid zijn de vissers ook niet gelukkig met de communicatie tussen met de Marine over de aankondiging van geplande schietoefeningen. Erwin Koense, woordvoerder van de vissers, wil eerst met zijn achterban spreken alvorens in te gaan op de details. Wel zegt hij dat de Marine “geen begrip heeft voor de vissers”.