Plasterk en Bijleveld: homohuwelijk ook op Antillen

bron: Novum

Het homohuwelijk is óók geldig op de Antillen. Dat stellen - los van elkaar - minister voor emancipatiezaken Ronald Plasterk (PvdA) en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) dinsdag in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Beide politici houden onverkort vast aan artikel 40 in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dat bepaalt dat in Nederland rechtsgeldig gesloten huwelijken dezelfde status hebben in de andere delen van het Koninkrijk, met andere woorden op de Antillen en Aruba.

De discussie over het homohuwelijk is weer opgelaaid omdat de Antilliaanse minister van volksgezondheid en Onderwijs Omayra Leeflang vorige week aankondigde in beroep te gaan tegen een recente uitspraak van de rechtbank in Willemstad. De rechter bepaalde dat een getrouwd homopaar uit Nederland op de Antillen het recht heeft om zich als stel in te laten schrijven bij een lokale zorgverzekeraar.

Volgens Leeflang gaat het echter om de vraag welk recht er van toepassing is wanneer in de Antillen woonachtige burgers op vakantie in Nederland een homohuwelijk sluiten, en vervolgens de wettelijke rechten opeisen in de Antillen. "Zo wordt het homohuwelijk niet via de politiek, maar via de rechtbank geïntroduceerd", aldus Leeflang voor de lokale omroep Radio Hoyer. Wanneer het hoger beroep zal dienen, is overigens nog niet bekend.

In april vorig jaar concludeerde de Hoge Raad in Nederland dat getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. Die uitspraak leidde op de Antillen en Aruba tot nogal wat commotie. Zo stelden tijdens een bezoek van staatssecretaris Bijleveld begin juli aan Bonaire lokale politici tal van kritische vragen. Het eiland wordt, net als Saba en St. Eustatius, na de ontmanteling van de Antillen een gemeente van Nederland. Maar een deel van de bevolking vreest 'opgezadeld' te worden met aspecten van de Nederlandse wetgeving zoals het homohuwelijk.

In antwoord op vragen van D66-Kamerlid Boris van der Ham ontkende Bijleveld, mede namens minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA), op Bonaire gezegd te hebben dat 'de inwoners zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken' over de invoering van het homohuwelijk. Weliswaar 'zal zorgvuldig worden geanalyseerd op welke punten van de Nederlandse wetgeving afwijkende voorzieningen moeten worden getroffen', aldus Bijleveld, maar 'de inzet van Nederland is om ten aanzien van de huwelijkswetgeving niet tot een afwijkende voorziening te komen'.

Plasterk ziet daarbij voorlopig geen reden om maatregelen te nemen. "Wij gaan ervan uit dat de Nederlandse Antillen zich houden aan de bepalingen in het Statuut en aan uitspraken van de bevoegde rechter daarover", reageerde hij op vragen van het VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg.