Record drugsvangst voor Koninklijke Marine

bron: Koninklijke Marine

Een grote drugsbestrijdingoperatie van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied resulteerde op maandag 18 augustus in een record drugsvangst van 4.200 kg cocaïne. De harddrugs werd aangetroffen aan boord van een Panamese koopvaarder in de noord Caraïbische Zee. Nooit eerder onderschepte de marine in deze regio een schip van deze omvang met positief resultaat.

Op het Marinehoofdkwartier op Marinebasis Parera te Curaçao kwam vorige week informatie binnen dat een Panamese koopvaardijschip – en route van Venezuela naar Europa – mogelijk drugs vervoerde. Hierop stoomde het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied, Hr.Ms. Van Speijk, direct op om het verdachte motorschip te onderscheppen voor nader onderzoek. Zaterdagnacht lokaliseerde de Van Speijk het doelschip op honderd mijl ten zuiden van Puerto Rico. Gedurende de nacht hield het multipurposefregat het verdachte koopvaardijschip nauwlettend, maar onopvallend in de gaten.

Bij dageraad benaderde de Van Speijk, met luchtsteun van de Westland Lynx boordhelikopter, het schip in een zogenoemde ‘high speed approach’, om vervolgens langszij te komen. Hierop werd de kapitein van het schip ondervraagd. Hoewel deze beweerde slechts 4.100 ton vismeel te vervoeren, kreeg de Van Speijk toestemming om de 99 meter lange koopvaarder te boarden en onderzoeken. Het ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) – een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht dat speciaal voor drugsbestrijdingoperaties aan boord van het stationsschip is geëmbarkeerd – ging hierop aan boord. Na ruim 36 uur zoeken trof het LEDET een verborgen luik aan in de machinekamer. Daarachter bevonden zich verschillende kleine ruimtes die waren volgestouwd met 167 balen van circa 25 kg per stuk. Een drugstest wees uit dat het om cocaïne ging. De twaalfkoppige bemanning wordt overgedragen aan de autoriteiten voor verder onderzoek.

De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied, commandeur Peter Lenselink, noemt de drugsvangst een groot succes voor de drugsbestrijdingorganisatie in de regio. “Het onderstreept de goede internationale samenwerking met onze partners in de regio en bevestigt wederom het belang van onze aanwezigheid in het Caraïbisch Gebied.”

Drugsbestrijding in het Caraïbisch Gebied
Naast de verdediging van het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba, vervult defensie een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Hierbij moet – door de ligging van de eilanden – vooral gedacht worden aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee. Zo is de marine in het Caraïbisch Gebied nauw geïntegreerd in de Internationale drugsbestrijdingorganisatie ‘Joint Inter Agency Task Force South’ te Key West. De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied is dan ook commandant van Taskgroup 4.4, één van de taakgroepen van deze organisatie.

Foto’s Koninklijke Marine