Slavernijerfgoed in de etalage

bron NAAM

Wetenschappers uit Zuid-Afrika, Ghana, Suriname, Nederland, Groot-Brittannië en het Caribisch gebied komen tussen 24 en 27 augustus naar Curaçao om te spreken over hoe het publiek omgaat met het slavernij verleden.

Dat gebeurt naar aanleiding van het boek ‘Slavernijerfgoed in de etalage. De productie en consumptie van traumatisch erfgoed’ dat Valika Smeulders (*1969 Curaçao) aan het schrijven is en waarop ze gaat promoveren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘ The black Atlantic’ wordt het gebied genoemd waarin tussen de zeventiende- en negentiende eeuw de zogenaamde driehoekshandel plaatsvond, waarbij geld, slaven en goederen werden vervoerd tussen Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Van die geschiedenis is er aan weerszijden van de Atlantische Oceaan nog veel terug te vinden en tegenwoordig zorgt het toerisme voor veel bezoekers die in deze geschiedenis geïnteresseerd zijn en/of hun ‘roots’ willen terugvinden.

Valika Smeulders heeft onderzocht hoe en welk slavernijerfgoed wordt aangeboden in Curaçao, Suriname, Ghana en Zuid-Afrika, welk publiek erop afkomt en hoe het publiek met dit erfgoed omgaat. Dat verschilt per land. Wat zijn die verschillen en hoe kun je die verschillen verklaren?

Een deel van haar onderzoek is gewijd aan de door Felix de Rooy opgezette tentoonstelling ‘De Erfenis van Slavernij/Herensia di Sklabitut’, die in 2006 op Curaçao en het jaar daarop in Paramaribo te zien was. Dezelfde tentoonstelling dus, maar met grote verschillen in de presentatie en het effect op het publiek. Ook wordt er een bezoek gebracht aan belangrijke sites van het slavernijerfgoed op Curaçao.

De conferentie wordt afgesloten met een openbaar gedeelte op dinsdag 26 augustus, vanaf 18.00 bij NAAM. Valika Smeulders zal dan in het Papiaments haar onderzoek kort samenvatten. Na de pauze zal na Alex van Stipriaan de DVD ‘Back to the Roots’ presenteren. ‘Back to the Roots’ was een in 2008 afgesloten project van jongere en oudere kunstenaars van Surinaamse en Antilliaanse afkomst die na DNA-onderzoek hun ‘roots’ gingen zoeken in West-Afrika.

Het onderzoek wordt betaald door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek/Netherlands Organisation for Scientific Research) en begeleid door prof. dr. Marlite Halbertsma en prof. dr. Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Stichting National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM)
is de gastorganisatie van deze expert meeting.

Voor meer informatie:
Fundashon NAAM
Tel. (5999) – 4621933/34
naamna@onenet.an