Structurele subsidie voor Teatro Luna Blou

bron Antillenhuis

Het nieuwe Nederlandse fonds dat de subsidies voor de podiumkunsten verdeelt, heeft drastisch gesneden in ingrijpen in de sector. Van de 141 muziekensembles, toneelgroepen en festivals die rijkssteun krijgen, verliezen er 59 hun subsidie. Wel goed nieuws voor de Nederlandse Antillen, Teatro Luna Blou gaat namelijk subsidie krijgen.

Dit is donderdag in Den Haag bekend gemaakt. Uit de vierjarige landelijke theater- en muzieksubsidies voor de periode 2009-2012, blijkt dat ensembles en gezelschappen als Ton Koopmans’ Amsterdam Baroque Orchestra, het Willem Breuker Kollektief, Theu Boermans’ Theatercompagnie en Ton Simons’ Dance Works Rotterdam moeten wijken voor nieuwkomers als theatermakers Lotte van den Berg, Boukje Schweigman, Eric de Vroedt en collectief Wunderbaum. Voor het eerst krijgt ook een podiuminstelling op de Nederlandse Antillen structurele landelijke subsidie, namelijk de Teatro Luna Blau op Curaçao.

Het besluit van het nieuwe fonds markeert de start van een nieuw subsidiestelsel in Nederland. Vanaf 1 januari subsidieert minister Plasterk (Cultuur, PvdA) alleen rechtstreeks de instellingen die hij van vitaal belang acht voor de Nederlandse cultuur. Zij worden ondergebracht in de zogenoemde ‘basisinfrastructuur’. Alle andere instellingen moeten hun geld eens in de vier jaar aanvragen bij de fondsen, waarvan het NFPK het grootste is, aldus een artikel donderdag in NRC.