Aruba en Nederland tekenen MoU over verdeling van de opbrengsten van het Planthotel

bron Ministerie van BZK

Minister-president Oduber en Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld-Schouten hebben 29 september een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend over de verdeling van de opbrengsten uit verkoop van het hotel Plant NV. In de MoU zijn definitieve afspraken neergelegd en de landen zijn zeer verheugd dat de discussie over de verdeling van de opbrengst hiermee definitief is afgerond.

In totaal stelt Nederland 108,8 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag is opgebouwd uit 87,5 miljoen uit de verkoopopbrengst van de deelneming in het Planthotel. Daarnaast stelt Nederland de door Nederland voor Aruba gereserveerde schuldsaneringmiddelen voor 2008 en 2009 ter beschikking (21,3 miljoen euro), ook als er geen begrotingsevenwicht wordt bereikt.

Van het bedrag dat Nederland aan Aruba betaalt, wordt 10,6 miljoen euro gebruikt om betalingsachterstanden van Aruba aan Nederland weg te werken. Het resterende bedrag van 98,2 miljoen euro zal door Aruba uitsluitend worden aangewend voor investeringen en sanering van schulden.

Nederland en Aruba beogen hiermee de economische ontwikkeling van Aruba verder te ondersteunen en zijn zeer tevreden over het vandaag geboekte resultaat.