Aruba stelt eisen aan ontvlechting

Bron: Reformatorisch Dagblad

Aruba eist nu al de zetel op van het nieuwe Gemeenschappelijk Hof van Justitie na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen. Dat heeft minister van Justitie Rudy Croes dinsdag namens het Arubaanse kabinet kenbaar gemaakt aan zijn Antilliaanse collega David Dick.

Aruba zal volgens Croes als het moet de aanstaande ondertekening blokkeren van een statuutwijziging die nodig is voor de verandering van de Antilliaanse staatsstructuur. „Onze deelname aan de Ronde Tafel Conferentie op 15 december lijkt anders niet erg zinvol".

Een andere eis van Aruba is om voortaan in alle documentatie – na Nederland – als tweede land van het Koninkrijk aangemeld te worden. „We zijn namelijk sinds 1986 een apart land binnen het Koninkrijk. Andere eilanden worden dat nu pas".

„Met de vestiging van het hoogste Hof van dit deel van het Koninkrijk hopen we een bepaalde uitstraling te krijgen in de regio, zoals Nederland heeft met het Internationaal Strafhof in Den Haag, stelt Croes. „Dat is goed voor het vertrouwen van investeerders".

Aruba streeft op termijn naar één rechterlijke macht voor het Koninkrijk. Het Caribische Hof op Aruba is dan te zien als het zesde gerechtshof in het Koninkrijk, naast de vijf in Nederland.

Het staatskundige overleg met de Nederlandse Antillen en Nederland blijft voorlopig doorgaan nu er een oplossing in zicht is van het jarenlange ’Plant–NV–conflict’. Begin dit jaar wilde Aruba nog naar de rechter stappen omdat Nederland het eiland een geclaimd bedrag van over de honderd miljoen euro niet wilde uitbetalen.