Korpodeko en IntEnt tekenen overeenkomst

bron: Antilliaans Dagblad

Korpodeko, de ontwikkelingsbank van Curaçao gaat klanten van de Nederlandse organisatie IntEnt, die op Curaçao willen starten met een eigen bedrijf, financieren. Beide instanties zullen de risico’s met elkaar delen. Daartoe is gistermiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekent door beide directeuren, Arthur Rosaria van Korpedeko en Jan Jongbloed van Int Ent.

De overeenkomst biedt een unieke mogelijkheid om goed voorbereide ondernemers in spé een kans te bieden om op Curaçao te beginnen. Jan Jongbloed legt uit dat voor veel beginnende ondernemers het moeilijk, zo niet onmogelijk is om aan financiering te komen. Gevestigde banken of zogenaamde venture-fonds wagen zich zelden aan dit soort risicovolle financieringen en dus is het seed-capital, de term die gebruikt wordt om startkapitaal aan te duiden, voor deze startersgroep schaars. De meeste starters moeten het normaal gesproken doen met de 4xF formule, aldus Jongbloed: “Founder, Family, Friends en Foreign Fools, waarmee kortweg wordt aangeduid dat het geld in kleine kring, dichtbij de oprichter van de onderneming moet worden gevonden om echt van start te kunnen gaan. En vaak lukt het dan (net) niet. De samenwerking met Korpodeko betekent dat een laatste en vaak beslissende zet gegevens kan worden om daadwerkelijk een bedrijf te starten: aspirant-ondernemers, vaak remigrerende Curaçaoenaars, kunnen nu een startkapitaal gefinancierd krijgen tot maximaal 100.000 Nafl.

Naast moeilijke financiering is ook het ontbreken van een (zakelijk) netwerk, onbekendheid met Curaçaose regelgeving en de lokale markt factoren die een belangrijke rol spelen bij het al dan niet slagen van een beginnende onderneming. IntEnt begeleidt en traint nieuwe ondernemers en dwingt met die methode een slagingspercentage af van 90%.

De organisatie van Jongbloed wordt gefinancieerd via mede-financieringsorganisaties vanuit het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en andere Europese fondsen en heeft als doelstelling om startende ondernemers klaar te stomen voor het ondernemerschap buiten Nederland. Centrale gedachte is dat lokale economieën op deze manier versterkt worden door promotie van het ondernemerschap. De organisatie werkt onder andere in Marokko, Suriname, Ghana, Afghanistan en dus ook Curaçao. Niet toevallig landen die nogal wat inwoners in Nederland hebben zitten. Jongbloed ontkent overigens niet dat remigratie via IntEnt op dit moment politiek goed ligt, maar benadrukt wel dat remigratie zelf geen rol speelt in de werving en selectie van startende ondernemers: “Sterker, iedereen kan – ongeacht herkomst of nationaliteit - een onderneming starten in één van onze projectlanden”.

Het unieke van de samenwerking tussen Korpodeko en IntEnt is volgens Korpodeko directeur Arthur Rosaria gelegen in het feit dat zijn organisatie goed opgeleide ondernemers in spé kan financieren en dat Curaçao daar als geheel beter van wordt: “bekwame ondernemers met een goed product en goede voorbereiding zijn goed voor onze economie”, aldus Rosaria. “En negen van de tien starters, die door IntEnt worden opgeleid, blijken succesvolle ondernemers na hun start”.

Arthur Rosaria benadrukt overigens dat beginnende ondernemers nog steeds eigen geld mee moeten brengen, minimaal twintig procent. Maar een volledige dekking is volgens de directeur niet vereist, zoals dat vaak bij commerciële banken het geval is: “als je in het project gelooft, de cashflow goed is en het businessplan solide, dan lukt het ook”.

IntEnt directeur Jan Jongbloed is voor het eerst op Curaçao en bekent dat hij de dagen ook gebruikt om te kijken of een vestiging van IntEnt op Curaçao tot de mogelijkheden behoort: “Het zou toch fantastische zijn om ondernemers hier op Curaçao op te leiden voor ondernemerschap in andere landen”. En daarmee geeft de succesvolle ondernemer zelf het voorbeeld: “kansen liggen overal, ook op Curaçao!”