Handelaar op Bonaire geen onbekende van politie en justitie

bron: Algemeen Dagblad

De uit Montfoort afkomstige, maar op Bonaire woonachtige handelaar Wout van Kouwen (44) haalde de afgelopen jaren regelmatig het nieuws. In 1993 staat hij terecht in Utrecht wegens heling van gestolen auto’s, videorecorders en deelname aan een criminele organisatie.
Van Kouwen bekent gokverslaafd te zijn. Vanaf 1994 werkt Van Kouwen naar eigen zeggen als informant voor de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de politie.

In 1999 vertrekt hij met zijn gezin naar Altea aan de Costa Blanca. De Nederlander im- en exporteert auto’s en handelt in onroerend goed.

In 2003 worden Joegoslavische vrienden van Van Kouwen geliquideerd in Amsterdam en Altea. De handelaar en zijn gezin keren terug naar Nederland. Een jaar later meldt Van Kouwen zich bij justitie aan als kandidaat-kroongetuige. Hij weet naar eigen zeggen wie er achter liquidaties zit op criminelen in Amsterdam en wie officier van justitie Koos Plooij met de dood bedreigt. Justitie weigert een deal met Van Kouwen te sluiten.

In 2006 wordt hij in hoger beroep vrijgesproken van cocaïnesmokkel van Bonaire naar Nederland wegens gebrek aan bewijs.

In september 2008 duikt de naam van Van Kouwen op in de ontvoeringszaak van Marlies van der Kouwe op Bonaire. Van Kouwens jongste dochter ontsnapt op ongeveer hetzelfde tijdstip aan ontvoering door een ‘ junk’ .