Huis voor student Antillen

bron Almere Vandaag

Nos Kultura pleit voor een samenwerking tussen gemeente Almere, Almeerse woningcorporaties en instanties op de Antillen, om in Almere een jongerenhuisvestingsproject op te starten. Dat schrijft Sandra Frans Michel, projectleider bij het multicultureel centrum in Buiten, in het jaarverslag.

Nos Kultura wordt regelmatig benaderd door ouders op de Antillen met de vraag, hun in Nederland studerende kinderen te begeleiden met het zoeken naar een woning. Door de woningnood in Almere is dat nu echter onmogelijk. Het multifunctioneel centrum hoopt door een goede samenwerking met de corporaties tot een oplossing te komen, zodat studerende Antillianen naar Almere kunnen trekken. ,,Dit kan een positieve impact hebben op de kwetsbare Antillianen", schrijft Frans Michel. ,,Wanneer zij hun eigen eilandgenoten als rolmodellen in hun eigen stad zien."

Nos Kultura sluit een geslaagd jaar af, zegt de projectleider. Toch zijn er een aantal verbeterpunten te noemen. ,,Nos Kultura zit in een tijdelijk onderkomen. Dit moet regelmatig onderhouden worden. Helaas gebeurt dit heel traag of soms helemaal niet." Het tijdelijke gebouw ligt volgens veel bezoekers afgelegen. Antillianen lopen daardoor minder makkelijk even naar binnen voor een kopje koffie. Dat blijkt uit een opiniepeiling die het centrum heeft uitgevoerd. Ook de inrichting laat inmiddels te wensen over. ,,In september 2006, toen het centrum werd geopend, waren de fondsen net genoeg om tweedehands spullen te kopen. Die spullen zijn intussen zeer versleten en zelfs stuk." Het ontbreekt aan spel- en speelmateriaal schrijft Frans Michel. Het geluidssysteem dat in 2007 is aangeschaft, is ook aan slijtage onderhevig.

Financieel blijft het spannend, aldus de projectleider. Het jaarlijks budget voor Nos Kultura bedraagt 121.000 euro. Waarvan twintigduizend euro gebruikt wordt voor activiteiten. Het overige geld wordt gebruikt voor personeel, leges, vergunningen en elektriciteit.