Kennismakingsbezoek vanuit Aruba (EPI) en Bonaire (SGB) aan ROC van Amsterdam Gooi en Vechtstreek

bron ROC Amsterdam

ROC Amsterdam Gooi en Vechtstreek (GVS) staat in week 40 in het teken van de samenwerking tussen ‘Collegio Educacion Profesional Intermedio’ (EPI) te Oranjestad, Scholengemeenschap Bonaire (SGB) te Kralendijk. In 2004 zijn de eerste contacten gelegd met Bonaire en later met Aruba. Deze contacten hebben geleid tot afspraken die vastgelegd zijn in een convenant. Andere werkmaatschappijen van ROC van Amsterdam hebben dergelijke afspraken met het eilandgebied Curaçao en het eilandgebied Sint Maarten.

Van 29 september tot 3 oktober brengt a.s. de directie van EPI en SGB een bezoek aan GVS. De heer Willem te Riele maakt als directievoorzitter van GVS kennis met zijn ambtsgenoten op maandag 29 september. Daarna bezoekt het gezelschap Project Kerkelanden. Een op de praktijk gerichte onderwijsconcept van GVS. Op dinsdag geeft werkgroep Communicatie en Werving aan wat hun aandachtspunten zijn in de samenwerking tot voorjaar 2010. Vervolgens geeft de deelnemersraad van GVS aan hoe belangrijk medezeggenschap van deelnemers in school kan zijn. Deze dag wordt afgesloten met een bezoek aan Media Park.

Het hoogtepunt van dit kennismakingsbezoek is op woensdag 1 oktober. Op deze dag wordt er in de congreszaal van GVS een Miniconferentie gehouden. Naast de gasten uit Aruba en Bonaire, worden de gevolmachtigde ministers van Aruba en van de Nederlandse Antillen verwacht. Ook vertegenwoordigt een beleidsmedewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Staatsecretaris, die op dat moment een werkbezoek brengt aan de Nederlandse Antillen. De werkgroepen Onderwijs, Organisatie en BPV, genoemd in het convenant, zullen eveneens hun plannen voor de komende jaren uit de doeken doen. De projecten van Curaçao en Sint Maarten i.s.m. ROC van Amsterdam zullen kenbaar worden gemaakt. Tussen de toespraken heen zal er muziek ten gehore worden gebracht door Oneway Melodies. Charlton Marcos zal gedichten voordragen. Kunstwerken van een Vanessa Paulina zullen te zien zijn in de foyer. Tenslotte zal het succesverhaal van het Ondernemerscollege worden gepresenteerd.

Dit kennismakingsbezoek zal worden afgesloten met een bezoek aan College Hotel Amsterdam. Daarna zullen de gasten worden rondgeleid door het Rijksmuseum. Aansluitend zal er een ontmoeting plaatsvinden met een lid van College van Bestuur van ROC van Amsterdam. De musical ‘Dirty Dancing’ zal na deze kleurrijke, culturele en hopelijk inspirerende week voor ontspanning zorgen.

De samenwerking tussen EPI, SGB en GVS richt zich op: Uitwisseling van kennis en informatie m.b.t. reeds bestaande Middelbare beroepsopleidingen en Beroepspraktijkvorming (BPV). Uitwisseling van curricula door professionals uit Aruba, Bonaire en Nederland. Samenwerking op Beroepspraktijkvorming Omgang met deelnemers in relatie tot loopbaanoriëntatie. Interculturele uitwisseling.

Doelen van het Convenant: Om door een gemeenschappelijke inzet de diverse in het convenant genoemde beroepsopleidingen te implementeren of te verbeteren en de kwaliteit van de beroepsopleidingen, inclusief de BPV in genoemde gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden positief te beïnvloeden. Hierbij zullen zowel de huidige situatie als de ontwikkelingen ten aanzien van de laatste onderwijs herziening met betrekking tot competentiegericht opleiden worden meegenomen. Uitwisseling van bestaande acties, evaringen met betrekking tot voorkomen van voortijdige schoolverlaters. Het realiseren van gezamenlijk inzichten en nieuwe strategieën. Uitwisselen van kennis en ervaringen met betrekking tot de onderwerpen: ‘Hoe om te gaan met deelnemers gericht op loopbaanoriëntatie’ en ‘interculturele uitwisseling’. Samenwerken op beroepspraktijkvorming. Werkgroepen samenstellen met professionals van genoemde scholen