Schot in financieel toezicht

bron Antilliaans Dagblad

Het advies van de Raad van State over de wijze waarop het financieel toezicht op Curaçao en Sint Maarten gedurende de ‘transitieperiode’ wordt ingericht, wordt besproken tijdens de Politieke Stuurgroep Staatkundige Vernieuwing die woensdag aanstaande in Willemstad wordt gehouden.

Het advies wordt, zo deelde staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties gisteren mee, pas openbaar als zij het vergezelt van haar eigen reactie op het advies, aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Uit het exemplaar waarover deze krant beschikt blijkt, zoals eerder bericht, dat de Raad van State wel een aantal kanttekeningen heeft geplaatst. Maar de aard daarvan is niet zo ingrijpend dat voor nieuwe vertraging moet worden gevreesd.

De bevindingen van de Raad van State worden woensdag op Curaçao tijdens de Politieke Stuurgroep door Bijleveld besproken met premier De Jongh- Elhage en de gedeputeerden Jesus- Leito en Wescot-Williams. Het document kan vervolgens eind oktober in de Rijksministerraad worden vastgesteld.

Voor het College financieel toezicht is er dan net voldoende tijd om nog dit jaar te starten met het financieel toezicht op Curaçao en Sint Maarten. Het Cft heeft reeds een aanvang gemaakt met voorbereidende werkzaamheden. Het operationeel worden van het financieel toezicht is een harde voorwaarde voor Nederland om met de schuldsanering van de beide toekomstige landen te beginnen.

De AMvRB heeft overigens alleen betrekking op de transitiefase, de periode tussen nu en het moment waarop de eilanden hun nieuwe status van land verwerven. Nederland wil ook daarna financieel toezicht houden maar een akkoord daarover, vastgelegd in een consensusrijkswet, lijkt nog ver weg. Dit onderwerp is een van de hete hangijzers die woensdag tijdens de top in Willemstad aan de orde komen.