Verslag bezoek Antilliaanse Minister-president aan Verenigde Naties tijdens dienstreis naar New York

bron RVD Nederlandse Antillen

Van 23 t/m 26 september 2006 bezocht de Antilliaanse Minister-president, mevrouw Emily de Jongh-Elhage, New York. Zij was daar in eerste instantie op uitnodiging van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Mevrouw Rice had de Antilliaanse premier uitgenodigd om aan te zitten aan een ontbijt met zo’n 50 vrouwen, allen ministers dan wel staatshoofden. Het ontbijt vond plaats op donderdag, 25 september 2008. Het thema was “Women Leaders Making a Difference”.

In New York had de Antilliaanse Premier een druk programma, dat onder meer omvatte: besprekingen met de Nederlandse Minister-president Jan Peter Balkenende, de Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen en met Ambassadeur Frank Majoor, Permanenete Vertegenwoordiger van het Koninkrijk bij de Verenigde Naties. Ook was mevrouw de Jongh-Elhage in de gelegenheid om kort van gedachten te wisselen met de Prins van Oranje en met de Nederlandse Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders.

Op woensdag, 24 september 2008 woonde mevrouw de Jongh-Elhage bij de Verenigde Naties een high-level evenement bij getiteld: “Water and Sanitation for All”. Dit evenement werd georganiseerd door Duitsland, Japan, Nederland en Tajikistan. Tijdens dit evenement, waarbij Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander als één van de voorzitters optrad, werden er inleidingen gehouden door onder meer Jan Peter Balkenende en de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. De bedoeling van het high-level evenement was om ondersteuning te geven aan de internationale inspanningen om tegen het jaar 2015 te bewerkstelligen dat het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon water en hygiène met de helft wordt verminderd.

Woensdagavond was de Antilliaanse premier te gast bij Koningin Rania van Jordanië, mevrouw Sarah Brown en Wendy Murdoch. Deze 3 dames nodigden een keur van beroemdheden afkomstig onder meer uit de politiek, de journalistiek, de filmwereld en de modewereld in het kader van de high-level bijeenkomst van de Verenigde Naties over de millenniumdoelstellingen, die op donderdag, 25 september 2008 in het Hoofdkwartier van de Verenigde Naties werd gehouden.

De millenniumdoelstellingen zijn 8 doelstellingen die worden beschouwd als essentieel voor de ontwikkeling van de mensheid. In het jaar 2000 tijdens de millenniumtop is afgesproken dat deze doelstellingen in het jaar 2015 bereikt moeten worden.

Tijdens het diner van Koningin Rania, Sarah Brown en Wendy Morduch stond millenniumdoelstelling 5(de verbetering van de gezondheid van moeders) centraal. De situatie van met name vrouwen in Afrika en Zuid-Oost Azië die jaarlijks bij de vleet sterven als gevolg van complicaties, die zich voordoen bij zwangerschap en geboorte, werd uit de doeken gedaan. En de aanwezigen werden opgeroepen om zich tot het uiterste in te spannen om verandering in deze situatie te brengen.

Zonder meer een hoogtepunt tijdens die avond was het bliksembezoek van Gouverneur Sara Palin, kandidaat voor het vice-presidentschap van de Republikaanse Partij. De Antilliaanse Premier was ook in de gelegenheid om haar te groeten en kort met haar van gedachten te wisselen.

Op de laatste dag van het bezoek aan New York woonde Premier de Jongh-Elhage behalve de ontbijtbijeenkomst van mevrouw Rice tevens de high-level bijeenkomst over de millenniumdoelstellingen bij. In dat kader was zij één van de eregasten bij een lunchbijeekomst aangeboden door de regeringen van Liberia en Denemarken. Tijdens deze bijeenkomst stond millenniumdoelstelling 3 (gender gelijkheid) centraal.

Tenslotte was mevrouw de Jongh-Elhage in de avonduren aanwezig in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toen Premier Balkenende zijn toespraak uitsprak.