Verwarring over ‘bekentenis’

bron: Algemeen Dagblad

BONAIRE - De van ontvoering van Marlies van der Kouwe verdachte Ryan P. (27) zou in alle toonaarden ontkennen dat hij betrokken is bij de verdwijning van de Nederlandse stagiaire op Bonaire.

Media berichtten gisteren over een gedeeltelijke bekentenis van de verdachte. P. zou echter alleen hebben erkend dat hij Marlies kende uit Kralendijk en het uitgaansleven op en rond de boulevard. Dat verklaart een politiebron rondom het onderzoeksteam tegenover het AD.

,,P. heeft tijdens zijn verhoren tot op heden op geen enkele manier zijn betrokkenheid bij haar verdwijning erkend. Hij zegt er helemaal niets mee te maken te hebben en de bewuste zaterdagavond met zijn vriendin op stap te zijn geweest in het uitgaanscentrum,’’ weet de goed ingevoerde bron.

Het onderzoeksteam wil niet op de uitkomst van de verhoren ingaan, maar ontkent wel met stelligheid dat het onderzoeksteam zou hebben bevestigd dat P. een gedeeltelijke verklaring heeft afgelegd. ,,Daar doen wij in het belang van het onderzoek geen enkele mededeling over.’’

Volgens de bron vinden agenten binnen het team dat er sprake is van een slechte samenwerking. ,,Ze zijn de regie en controle op het onderzoek kwijt. Iedereen doet wat onderzoekswerk voor zichzelf, maar er is geen grotere visie.’’

De vriendin van Ryan heeft volgens een oom van Ryan, Norberto, tegenover hem en de politie verklaard ‘dat zij de avond en een deel van de nacht met Ryan heeft doorgebracht, maar dat hij niet de hele tijd bij haar was’.

Norberto: ,,Dat vertelde ze mij toen we met de familie bij elkaar kwamen in het huis van mijn zus, zijn moeder, vlak nadat Ryan door de politie donderdag was gearresteerd. Wij wonen allemaal vlak bij elkaar in de wijk Tera Kora en zijn nadat bekend was dat Ryan was vastgenomen bij zijn moeder bij elkaar gekomen. Daar was ook die vriendin bij.

We waren er bij die ontmoeting overigens allemaal over eens dat Ryan zich tussen het moment van de verdwijning van Marlies op zaterdag en zijn arrestatie vijf dagen later op geen enkele manier vreemd had gedragen. Ryan woonde niet bij zijn moeder, maar bij een dochter van een nicht sinds hij een kleine twee maanden geleden terugkwam naar Bonaire.’’ Ryan heeft zes jaar vastgezeten op Curaçao wegens verkrachting.

Ryan zou inmiddels tijdens zijn verhoren hebben toegegeven Marlies te kennen en die avond contact met haar te hebben gehad. ,,Maar hoeveel dat zegt vraag ik mij af, iedereen in het uitgaansleven hier kent elkaar min of meer,’’ zegt een horeca-uitbater.

Onduidelijk is of Ryan ook zijn mogelijke rol in de verdwijning van Marlies heeft toegegeven. Volgens zijn oom Norberto heerst er binnen de familie twijfel over het mogelijke aandeel van Ryan. ,,Zijn moeder weet het niet meer, zijn 34-jarige broer Winston gelooft in zijn onschuld, maar is opgehouden met eten. Ze zijn er letterlijk allemaal ziek van.’’

Gisteravond is Ryans moeder opnieuw door de politie gehoord en zij zou zijn geconfronteerd met haar zoon. Norberto: ,,Ze zit op dit moment (17.00 uur lokale tijd, red.) op het bureau om te worden gehoord.’’