Aanhoudingen Nationale Recherche in internationaal onderzoek misdaadorganisatie

bron: Openbaar Ministerie Nederland

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Dick Drayer sprak met perswoordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland (3'30").
-----------------------------------------------------------------------------------------------

In een internationaal onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezig houdt met de exploitatie van drugslaboratoria, de import van chemicaliën voor de productie van synthetische drugs en witwassen heeft de Nationale Recherche gisteren zes verdachten aangehouden. Bovendien zijn op verzoek van het Landelijk Parket de twee vermoedelijke leiders van de organisatie aangehouden op Curaçao.

Bij de doorzoeking van 24 woningen, kantoren, garageboxen en twee tuinhuisjes in Nederland is beslag gelegd op een grote hoeveelheid administratie, computers, meer dan 100.000 euro aan contant geld en een doorgeladen vuurwapen. Bovendien is in Kaatsheuvel een ongekend grote hoeveelheid glaswerk aangetroffen, goed voor jarenlange productie van amfetamine. Op Curaçao zijn twee woningen en ook een restaurant doorzocht, dat vermoedelijk door de verdachten is gebruikt om misdaadgeld wit te wassen. In België vond op twee adressen een doorzoeking plaats.

De aanhoudingen en doorzoekingen in Nederland zijn uitgevoerd door 200 rechercheurs van de Nationale Recherche, daarbij ondersteund door de FIOD-ECD en de regiopolitie. De doorzoekingen zijn geleid door zeven rechters-commissarissen. Vier officieren van justitie van het Landelijk Parket gaven leiding aan het optreden van de politie.

De verdachten komen uit Tilburg (2), Geldermalsen, Waalwijk, Venlo en Amsterdam. De hoofdverdachten op Curaçao (twee mannen van 47 en 40 jaar) zijn dit jaar in de zomer met hun gezinnen vanuit Tilburg en Bergen op Zoom verhuisd naar de Nederlandse Antillen.

Het onderzoek door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), ondersteund door de FIOD-ECD en Europol begon ruim twee jaar geleden. Het onderzoek richtte zich op drugslaboratoria, export van synthetische drugs, import van grondstoffen en witwassen. De verdachten bleken te beschikken over aanzienlijke geldbedragen en investeerden in onroerend goed in België.

De verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij de levering van een partij amfetamine die begin dit jaar in beslag is genomen en de voorbereiding van de smokkel van grondstoffen voor synthetische drugs vanuit China en Hongkong naar Nederland. In verband met de levering van de partij amfetamine is inmiddels een verdachte door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.
Daarnaast bracht het onderzoek aan het licht dat zij vermoedelijk LSD produceerden en met de exploitatie van het restaurant op Curaçao misdaadgeld witwasten. Het onderzoek naar witwassen strekte zich ook uit tot Spanje en Hongarije, waar vermoedelijk onroerend goed projecten zijn gefinancierd met crimineel geld. Een belangrijk doel van het onderzoek door de Nationale Recherche en de FIOD-ECD is de ontneming van het crimineel verkregen vermogen.

De in Nederland aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. De verdachten die op Curaçao zijn aangehouden worden overgebracht naar Nederland.