Antilliaanse oncoloog Bob Pinedo: 'Onderzoek borstkanker ook voor boven de 75'

bron ANP

AMSTERDAM - Ook vrouwen boven de 75 jaar moeten op borstkanker worden gecontroleerd. Dat zegt kankerspecialist Bob Pinedo woensdag tijdens zijn afscheidsrede als hoogleraar aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Momenteel ondergaan vrouwen tussen de 50 en 75 jaar een preventief onderzoek naar borstkanker. Voor verruiming zou de Wet op het Bevolkingsonderzoek moeten worden gewijzigd. ‘Ook de oudere patiënt mag genieten van een betere kwaliteit van leven’, stelt Pinedo. Oudere vrouwen vormen een groep met een relatief grote kans op kanker.

Pinedo gaat in zijn afscheidsrede in op het onderscheid tussen de primaire en secundaire vorm van preventie. Het rookverbod van minister Klink juicht hij toe als een manier om ziekte bij gezonde mensen te voorkomen.

Secundaire preventie van kanker is de vroege diagnostiek van de ziekte. De Nederlandse screeningprogramma's voor borst- en baarmoederhalskanker zijn voorbeelden van deze vorm van preventie die hun vruchten hebben afgeworpen, vindt de hoogleraar.

Pinedo was sinds 1979 hoogleraar aan het VU medisch centrum. Hij had tevens de leiding van het farmacologisch laboratorium van het Nederlands Kanker Instituut. Hij combineerde onderzoek en patiëntenzorg. Als onderzoeker publiceerde Pinedo meer dan zeshonderd artikelen in internationale vakliteratuur. Hij was grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam, waar onderzoek naar kanker plaatsvindt.