Een scheet die stinkt

bron Antilliaans Dagblad

Debatcultuur van Tweede Kamer krijgt steeds meer Antilliaanse trekjes

Willemstad/Den Haag - Wat de politieke debatcultuur betreft gaat Nederland steeds meer op de Antillen lijken. In de doorgaans in saaiheid uitblinkende Tweede Kamer gaat het er steeds ‘levendiger’ aan toe.

Bij de behandeling donderdag van de begroting voor Koninkrijksrelaties werd de Hollandse zakelijke nuchterheid al snel verdrongen door hoog oplaaiende emoties. Aanstichter was, uiteraard, Hero Brinkman van de Partij voor de Vrijheid. Alle schone voornemens om zich niet te laten provoceren ten spijt lieten de woordvoerders van de andere fracties zich toch weer hoog de gordijnen in jagen. Waar iedereen er op rekende dat de PVV’er op de van hem bekende wijze zou uithalen naar ‘corrupte en incompetente’ Antilliaanse politici opende hij tot ieders verrassing, en schrik, de aanval op Nederlandse bewindslieden die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door te speculeren met vastgoed op Bonaire.

Brinkman bracht het zeker voor zijn doen nog heel voorzichtig door niet direct beschuldigingen te uiten maar staatssecretaris Bijleveld te vragen of berichten over de aankoop van onroerend goed door enkele leden van het kabinet Balkenende juist zijn. Want als dat zo is, aldus de PVV’er, kan het zijn dat zij persoonlijk profiteren van de waardestijging die het gevolg is van de toetreding van Bonaire tot het Nederlandse staatsbestel. Nadat Brinkman weigerde ‘man en paard’ te noemen, kreeg hij van de bij de debatmicrofoons verzamelde woordvoerders van de andere partijen de wind van voren. Van Gent (GroenLinks): ,,U hebt hier altijd een grote waffel. U bent een klein ventje met een heel grote mond”, waarop Brinkman reageerde met ,,En u hebt grote oren maar luistert niet.” Leerdam (PvdA): ,,U probeert allerlei zaken te suggereren, maar u durft niets te noemen. Misschien moeten wij de naam van uw partij veranderen in de Partij van de Suggesties.” Brinkman: ,,Dan noemen wij de PvdA de Partij van de Draaikonten.”

Niet alleen vlogen de verwensingen door de zaal, ook het volume van de sprekers liep flink op. Kamervoorzitter Verbeet zag zich zelfs genoodzaakt de bekvechtende parlementariërs tot de orde te roepen: ,,Ik doe een dringend beroep op u allen om wat zachter te praten en wat minder naar elkaar te schreeuwen en ook om via de voorzitter te blijven spreken, gewoon zoals dat in een parlement hoort.”

Uit een inderhaast namens premier Balkenende uitgegeven persbericht werd duidelijk dat in elk geval minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat een tweede huis op Bonaire bezit. De aankoop vond plaats nadat in een vorig kabinet, waarvan Eurlings geen deel uitmaakte, al besloten was Bonaire in het Nederlandse staatbestel op te nemen. Alles is volgens de regels verlopen, aldus het persbericht. VVD’er Remkes: ,,De luchtballon van hedenochtend is totaal doorgeprikt. Collega Brinkman heeft de persoonlijke integriteit van bewindslieden op een rare manier aan de orde gesteld. Ik zou bijna zeggen: Laten we eens onderzoek doen naar de PVV-fractie.” Van Gent: ,,Net heeft de orkaan Omar schade toegebracht op de eilanden. Vandaag hebben wij hier de orkaan Hero gehad. Die heeft ook schade toegebracht. Uiteindelijk is het niet meer dan een storm in een glas water. De heer Brinkman is een slappeling die grote woorden gebruikt die uiteindelijk met een grote nikserigheid in de put belanden. Laten we Brinkman op Marktplaats.nl zetten. Ik geef er in elk geval geen cent voor.” CDA’er Van Bochove: ,,De heer Brinkman heeft de Kamer in het debat lang beziggehouden met suggesties, beschuldigingen en het creëren van een beeld dat er van alles mis was. Nu blijkt dat een leeggelopen ballon te zijn. Het zou hem sieren als hij zijn excuses aanbiedt.” Leerdam: ,,In het Papiaments zeggen wij: hopi skuma, tiki tsjokolati, oftewel: veel schuim, weinig chocolademelk. Net zo als zijn rapport over corruptie zijn zijn beschuldigingen jegens het kabinet een farce.” Van Raak van de SP tot slot: ,,De voorlopige conclusie die ik moet trekken, is dat de heer Brinkman een scheet heeft gelaten en dat het ook een scheet is die stinkt.”