Gevolgen tropische storm Omar

bron: Radio Nederland Wereldomroep

De orkaan Omar wordt krachtiger en zorgt boven de Caribische Zee in de ochtend (lokale tijd) van 15 oktober voor windsnelheden van ongeveer 130 kilometer per uur. Dat meldt de website van de Puertoricaanse krant El Nuevo Día.

De orkaan uit de eerste categorie trekt op ongeveer 100 kilometer van de kust ten zuidoosten van het eiland Puerto Rico voorbij. Op Omars route liggen onder meer de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden. Omar wordt in de nacht van 15 op 16 oktober op de Bovenwindse Eilanden verwacht. Omar, die toen nog een tropische storm was, trok de afgelopen dagen over de Benedenwindse eilanden: Aruba, Curaçao en Bonaire en veroorzaakte daar veel regenval. De eilanden hadden hiervan enorm veel overlast. Op Curaçao is de stroom deels uitgevallen en bijna alle stranden hebben flinke schade opgelopen. Op Bonaire is er flinke schade aangericht, een bar op een pier is volledig weggeslagen.

Voor de Bovenwindse eilanden heeft de Antilliaanse regering inmiddels een 'hurricane watch' een orkaanwaarschuwing, uitgegeven. De scholen blijven daar dicht vandaag. Ook op Aruba heeft Omar voor flink wat overlast gezorgd. Greg Peterson van het Rode Kruis: "Tot de avond van de 14e is er 102 millimeter regen gevallen. Voor het eiland is dat een behoorlijke hoeveelheid water, waardoor de boel flink verstopt is geraakt. De scholen zijn dicht omdat een aantal schoolterreinen onder water staan."

Het Rode Kruis heeft volgens Peterson bij ongeveer 200 tot 250 huizen geconstateerd dat de tuin volledig ondergelopen is. Bij enkele huizen staat het water zelfs tot kniehoogte in de kamers. Een paar mensen zijn geëvacueerd. Volgens Peterson overviel de regen het eiland omdat de depressie een week rond het eiland hing en pas vrij laat bekend werd gemaakt wanneer de buien zouden komen. Ook op Curaçao is de overlast van Omar duidelijk zichtbaar.

Greg Peterson over de gevolgen van Omar (7'27")http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/orkaan_antillen_20081015_44_1kHz.mp3

------
Alle nieuws over de Antillen: http://antilliaans.caribiana.nl/