Izaline Calister in toneelstuk over Nelson Mandela

bron SJL

Achttien jaar na de vrijlating van Nelson Mandela uit de gevangenis is poptempel Paradiso op zondag 14 december a.s. het decor van een uniek, eenmalig theaterproject over het leven van deze verzoener. In een jaar waarin Zuid-Afrika internationaal volop in de belangstelling staat, brengt Stichting Julius Leeft! (SJL – voorheen Stichting John Leerdam) het stuk AMANDLA! Fragmenten van strijd. Na voorstellingen over Suriname (2005), de Antillen (2006) en de Molukken (2007) staat dit jaar dus de geschiedenis van Zuid-Afrika centraal, nauw verweven met het leven van de man die dit jaar 90 werd. Een multiculturele cast van acteurs en musici, bijgestaan door bekende Nederlanders en Nederlandse politici, zal die zondag op de planken te zien zijn.

Is er ooit een moment geweest dat het niet roerig was in Zuid-Afrika? Wat is er over van de idealen van Mandela? Wat was de rol van Nederland tijdens de Apartheid? Hoe sterk is het fundament dat Mandela en het toenmalige ANC gelegd hebben voor het Zuid-Afrika van nu?

In een boeiende collagevoorstelling van monologen, muziek, zang en gedichten blikt een bijzondere, multiculturele cast van politici, bekende Nederlanders en professionele performers terug op apartheid, de anti-apartheidsstrijd en het ANC van toen en nu. Zij zetten een beeld neer van fragmenten die door één ding verbonden zijn: de strijd om gelijkheid voor iedereen.

De cast en musici van dit spraakmakende, politiek geladen en emotionele theaterproject bestaan uit onder anderen Ed van Thijn, Femke Halsema, Denise Jannah, Gerda Havertong, Giovanca, Sharon Dijksma, Thom Hoffman, Kenneth Herdigein, Laetitia Griffith, Elvira Sweet, Jörgen Raymann, Prem Radhakishun, Izaline Calister, Klaas de Vries, Raymi Sambo en Marja van Bijsterveldt. De teksten zijn van de hand van Guus Pengel, Paulette Smit en Manoushka Zeegelaar Breeveld, naar een idee van John Leerdam. Regie: John Leerdam, Tweede Kamerlid voor de PvdA en oud-directeur van Cosmic Theater. De complete cast is terug te vinden op www.stichtingjuliusleeft.nl.

AMANDLA! Fragmenten van strijd is een productie van SJL in samenwerking met Afrovibes, het Zuid-Afrikaanse festival voor theater, dans, film en beeldende kunst. SJL staat onder leiding van John Leerdam en wil via cultuurpolitiek theater maatschappelijke issues bij een breed publiek onder de aandacht brengen, in het bijzonder onderwerpen die te maken hebben met het koloniale verleden van Nederland. Met de projecten De Tranen van Den Uyl (2005), Dubbelspel (twee maal in 2006) en Kain Pikul – Geblinddoekte verhalen (2007), in de regie van Leerdam, was Paradiso telkens uitverkocht.

Het stuk AMANDLA! Fragmenten van strijd wordt eenmalig op de planken gebracht, op zondag 14 december 2008. Aanvang: 16.00 uur, zaal open: 15.30 uur. Locatie: Paradiso, Amsterdam. De toegang is € 17,50. Voorverkoop via www.paradiso.nl.