Marechaussee op Antillen flexibeler ingezet

bron ANP

DEN HAAG - De ruim veertig marechaussees die op de Nederlandse Antillen actief zijn, worden voortaan flexibeler ingezet. Ze zullen niet langer in hun vaste groep op een van de vijf eilanden werken, maar per keer naar een klus worden gestuurd waar ze het meest nodig zijn.

Er wordt een pool gevormd van 43 marechaussees. De commandant zal in overleg met de Antilliaanse minister van Justitie bepalen wie waar nodig is. De verantwoordelijk bewindslieden van Nederland en de Nederlandse Antillen hebben dat maandag in Den Haag afgesproken. De marechaussees doen recherchewerk en houden zich ook onder meer bezig met de grenscontrole.

Aanvankelijk zou de inzet van de marechaussee op de Antillen dit en volgend jaar worden afgebouwd. Maar dat gaat niet door. Nederland heeft toegezegd dat de marechaussees er in elk geval tot en met 2010 blijven. Het ministerie van Defensie levert de manschappen. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) trekt 5 miljoen euro per jaar uit om het te bekostigen, zei ze na afloop van het topoverleg.

Daarnaast stelt Nederland 10 miljoen euro beschikbaar voor de verdere uitvoering van plannen om de veiligheid op de eilanden te verbeteren. Prioriteit daarbij is de verbetering van de politieorganisatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, aldus Bijleveld. Deze BES-eilanden krijgen 2 miljoen euro, 4 miljoen euro gaat naar Curaçao en 4 miljoen naar Sint Maarten.

De Antilliaanse minister van Justitie David Dick toonde zich tevreden met de slimmere inzet van marechaussees. “Ik ben zeer tevreden over de praktische samenwerking”, zei hij. De inzet van gezamenlijke teams van politie en marechaussee heeft op Curaçao geleid tot een ruime halvering van het aantal roofovervallen.

Dick kondigde verder aan dat de registratiesystemen van politie, het Openbaar Ministerie en andere relevante instanties worden gekoppeld. Ook komt er op Sint Maarten een gesloten opvangcentrum (grenshospitium) om papierloze vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting vast te houden.

De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage benadrukte hoe belangrijk het is om meer te doen aan het voorkomen van criminaliteit. “We moeten investeren in gezinnen, kinderen, liefde voor elkaar”, zei ze.