Pilot over schaamte bij Antilliaanse criminelen

bron nieuwsbrief Binnenlands Bestuur

Almere gaat hulpverleners bewust maken van de schaamte- en schuldgevoelens die een rol spelen bij het criminele gedrag van Antilliaanse probleemjongeren.

De gemeente krijgt voor deze pilot subsidie van het ministerie van justitie. Het proefproject is gebaseerd op een methode die is ontwikkeld door socioloog en Antillendeskundige Aart Broek. Hij presenteerde vorig jaar zijn onderzoek De terreur van schaamte, waarin hij uiteenzet dat jongeren die zich buitengesloten voelen in de maatschappij hun schaamtegevoel daarover compenseren met gewelddadig gedrag, om zo respect af te dwingen.

Woordvoerder Patrick Mikkelsen van Justitie licht toe: ‘Broek heeft een methode ontwikkeld om hulpverleners bewust te maken van deze gevoelens van schuld en schaamte en de rol die zij spelen bij de problemen onder Antilliaanse jongeren. Hulpverleners kunnen daar rekening mee houden wanneer ze proberen de jongeren een toekomstperspectief te bieden, de zaken emotioneel weer op orde te krijgen.’

Het project is voor Justitie interessant, omdat het recidive kan voorkomen, zegt Mikkelsen. Tijdens zijn werkbezoek aan Almere vorige week heeft minister Hirsch Ballin van Justitie daarom toegezegd de pilot te willen subsidiëren. Het project wordt nu verder uitgewerkt en kan, wat Mikkelsen betreft, zo snel mogelijk van start.

Het vorige week door Hirsch Ballin in Almere geopende Veiligheidshuis gaat een belangrijke rol spelen in het experiment. Hierin werken lokale overheid, justitie, politie, onderwijs en zorg samen, om zo gerichter op te treden na incidenten.

Almere is een zogenoemde Antillianengemeente, een gemeente waar relatief veel Antillianen wonen.