Prof. dr. Bob Pinedo Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw tijdens afscheid van het VU

bron: Antillenhuis

Gistermiddag nam prof. dr. Bob Pinedo, hoogleraar Geneeskundige Oncologie, afscheid in het VU te Amsterdam. Hij ontving daarbij de koninklijke onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje Nassau uit handen van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr Frits Goedgedrag. Eerder ontving prof Pinedo onder andere de prestigieuze Dr. Josef Steiner Award, de Spinoza Award, de IJ-prijs en andere erkenningen. De Steiner Award wordt ook wel de ‘Nobelprijs voor oncologie’ genoemd, de tweede de ‘Nederlandse Nobelprijs voor de wetenschap’.
Professor Pinedo werd met name bekend door zijn onderzoeken van de rol van de groeifactor in bloedplaatjes in het kankerproces.

Zijn fascinatie voor kanker ontstond ruim dertig jaar geleden. Bob Pinedo was net gepromoveerd en benoemd tot chef de clinique Interne geneeskunde bij de Universiteit Utrecht. Hij richtte destijds een werkgroep oncologie op, volgde cursussen en deed twee jaar onderzoek aan het National Cancer Institute in Amerika. Terug in Nederland deed Pinedo veel klinisch onderzoek met nieuwe geneesmiddelen en zette bij de Universiteit Utrecht twee laboratoria op. Zijn werk bleef niet onopgemerkt en al gauw stonden er vertegenwoordigers van het VUmc en het Nederlands Kankerinstituut op de stoep. Beiden wilden Pinedo graag hebben. Binnen het VUmc nam Pinedo de patiëntenzorg op zich, in het Kankerinstituut werd zijn laboratoriumgroep gevestigd. Later haalde Pinedo die alsnog naar het VUmc. “Ik wilde mijn patiënten en het lab dicht bij elkaar hebben. Ik verricht bench to bed onderzoek. Ik probeer patiënten direct te helpen door in het lab te speuren naar een remedie voor hun aandoeningen.” 1979 werd hij hoogleraar geneeskundige oncologie aan de VU, en afdelingshoofd in wat nu het VUmc is. Hij leidde het farmacologisch laboratorium van het Nederlands Kanker Instituut. Pinedo publiceerde meer dan zeshonderd artikelen en was grondlegger van het onderzoeksinstituut VUmc Cancer Center Amsterdam. Begin jaren negentig initieerde hij de oprichting van het European Cancer Centre, dat als doel heeft de uitwisseling van kennis rond kankeronderzoek in binnen- en buitenland te bevorderen.

De Antilliaanse hoogleraar kondigde vandaag aan dat hij actief zal blijven. Hij verhuist binnenkort naar Curaçao om daar een oncologische kliniek op te richten. Ook blijft hij nauwe contacten onderhouden met het VUMedisch Centrum.
Over het geheim van zijn succes zegt Pinedo. “Ik houd van nadenken, niet van routine. Ik zeg altijd: elke patiënt is een parel. Als ik naar een patiënt kijk, leg ik de boeken opzij en probeer met een frisse blik te bezien wat er nu precies aan de hand is.” Op die manier ontdekte Pinedo dat bloedplaatjes een groeifactor bij zich dragen die een belangrijke rol speelt in het kankerproces. “Iedereen associeert bloedplaatjes met stolling. Maar door die groeifactor zorgen ze ook voor de opbouw van bloedvaten, die tumors nodig hebben om te groeien. Gebeurt dat echter, dan komen de vaten in het nauw. Als reactie produceren de plaatjes nog meer groeifactoren, waardoor de vaten groeien en de tumor ook.”

Deze week was Professor Pinedo in het nieuws in verband met zijn pleidooi voor een verruiming van de leeftijdsgrens voor onderzoek van borst- en baarmoederhalskanker.
''De sterfte aan beide tumortypes is mede dankzij de vroegdetectie aanzienlijk teruggelopen, maar er is nog ruimte voor verbetering. Immers het bevolkingsonderzoek op borstkanker begint pas bij 50 jaar en houdt bij 75 jaar op. Ik vind dat dit dient te worden opgetrokken,'' zegt hij.

Foto's: 1. Prof. dr. Bob Pinedo tijdens zijn afscheidsrede 2. Pinedo ontvangt de Koninklijke onderscheiding uit handen van Gouverneur mr. Frits Goedgedrag 3. Pinedo en mw. Emily de Jongh-Elhage, Minister President van de Nederlandse Antillen 4. mw. Emily de Jongh-Elhage, Minister President van de Nederlandse Antillen met echtpaar Pinedo en echtpaar Goedgedrag Bij gebruik van foto's: bronvermelding Antillenhuis/ Studio FVS