PVV-aantijgingen onderuit gehaald

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Harde woorden waren het, die Hero Brinkman van de PVV donderdag sprak tijdens de bespreking van de Koninkrijksbegroting. Nadat hij eerder Antilliaanse politici van fraude en corruptie beschuldigde, waren dit keer de Nederlandse politici aan de beurt. Wat veel leek, bleek een snel leeglopende ballon.

Hoewel het onzeker is waarmee Brinkman nog komt, veroordeelde de Kamer unaniem de handelswijze van Brinkman. Hij beschuldigde leden van het kabinet van handel met voorkennis. Er zouden huizen op Bonaire zijn gekocht met het doel ermee te speculeren. Want de huizenprijzen zouden na de integratie van het eiland in Nederland gaan stijgen, wisten de bewindslieden.

De Kamer vond dat Brinkman met bewijzen moest komen, maar dat weigerde hij. Het bleek uiteindelijk ook maar om één minister te gaan: Camiel Eurlings van Verkeer. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte snel bekend dat de minister in 2007 inderdaad een huis heeft gekocht op Bonaire. Maar toen was al een half jaar bekend dat het eiland een bijzondere gemeente zou worden van Nederland.

Brinkman kreeg het vooral zwaar te verduren van VVD-Kamerlid Johan Remkes, die vindt dat de PVV'er steeds met ongefundeerde beschuldigingen komt. Dit keer aan het adres van Eurlings, eerder ook aan het adres van Antilliaanse politici. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent maakte een voorlopig einde aan de ruzie door aan te kondigen de beloofde brief af te wachten en dan een nieuw debat aan te vragen.

Sportfonds
Van Gent kwam met het voorstel om een fonds in te stellen voor financiële steun aan talentvolle Antilliaanse sporters. Daarvoor krijgt ze waarschijnlijk een meerderheid. Voor sluiting van de Isla-raffinaderij op Curaçao kreeg ze de handen niet op elkaar. "Maar ik hoop dat ik een duidelijk punt heb gemaakt, dat het zo niet door kan gaan." Er wordt volgens haar al jaren 'geblaft', maar niet gebeten. "Ondertussen blijven mensen ziek worden op Curaçao."

Verder blijkt de Tweede Kamer niets te voelen voor een autonoom Sint-Maarten. Een meerderheid voelt meer voor het 'BES-model' als tussenfase. Sint-Maarten zou dan langer de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de status van land. Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties is hier geen voorstander van. Bij de stemming volgende week zal blijken hoe serieus de kritiek is voor de Kamer.

Verslag van Hans Andringa (3'54'').

--------------------------
Totale nieuwsaanbod caribische redactie Wereldomroep