PVV toch mee op Antillen-reis 'na chantage'

bron: Elsevier

De PVV heeft er via chantage voor gezorgd dat zij mee kan met een reis van een parlementsdelegatie naar de Nederlandse Antillen. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold.

De afvaardiging van de Eerste en Tweede Kamer brengt in januari een werkbezoek aan de Antillen. De PVV heeft, omdat het een kleine fractie is, geen recht om deel te nemen aan ieder werkbezoek van de Kamer. Kleine fracties wisselen elkaar af bij werkbezoeken en voor deze trip was GroenLinks uitverkoren.

De PVV heeft stevige kritiek op het bestuur van de Antillen. PVV-Kamerlid Hero Brinkman noemde de eilanden 'corrupt' en wilde dat ze te koop werden gezet op internet. Deze uitspraken zorgden er eerder dit jaar voor dat een overleg tussen Nederlandse en Antilliaanse parlementariërs over de nieuwe staatsstructuur van de Antillen werd afgeblazen.

Nadat bleek dat de partij deze keer niet mee mag op het werkbezoek, dreigde de PVV op eigen gelegenheid naar de Antillen te reizen, om zich daar bij de Kamerdelegatie te voegen. Dat is in strijd met de regels van de Tweede Kamer.

Het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, besloot daarop om de PVV alsnog tot de delegatie toe te laten. Een woordvoerder van het presidium laat weten dat de PVV is toegelaten 'om een zo breed mogelijke Kamerdelegatie te laten afreizen naar de Antillen'. Naar verwachting gaat nu behalve de PVV ook de ChristenUnie mee op de reis.

D66 trekt de reden die het presidium geeft in twijfel. "De regels van de Kamer gelden ook voor de PVV. Ik begrijp niet dat de Kamer zich laat chanteren. Waar houdt dit op?", aldus Pechtold.