’Ryan vertelde huilend over wurging’

bron: Algemeen Dagblad

Hoofdverdachte Ryan P. heeft zijn rol bij de verdwijning en moord op Marlies van der Kouwe dinsdag bekend tegenover de politie en zijn moeder.
Hij zou Marlies hebben gewurgd na een mislukte roofoverval. Daarna zou hij haar op zijn scooter naar de plek hebben gebracht waar zij vrijdag werd gevonden. Volgens de moeder handelde Ryan alleen.

De moeder zei dat haar zoon ‘huilend’ vertelde Marlies te hebben gewurgd nadat ze hem bij de keel had gegrepen toen hij haar tas probeerde te stelen. Volgens Maria P. vertelde haar zoon ook dat hij spijt heeft van zijn daad.

Of hij alleen handelde, is onduidelijk. De moeder beweert van wel. De politie wil niet reageren op de nieuwste ontwikkelingen. Waarschijnlijk wil het onderzoeksteam de resultaten van het DNA-onderzoek afwachten. DNA-overeenkomsten zouden meer kunnen vertellen over de ware toedracht van haar dood en mogelijke betrokkenheid van de medeverdachten. Van de verdachten werden goederen en kleding in beslag genomen.

Het AD meldde de bekentenis dinsdagavond al. Deze krant vernam die uit betrouwbare bronnen rond het politieonderzoek. Woensdag bevestigde de moeder van P. diens bekentenis tegenover de ANP-verslaggeefster op Bonaire.

Tegenover het AD verwees de moeder woensdagmiddag na dat gesprek naar de lokale media: ,,Ook daar heb ik mijn verhaal verteld,’’ aldus Maria P.

Na de reconstructie dinsdag op Bonaire in de aanwezigheid van Ryan, vertelde diens advocaat Marga Domingo dat er ‘nieuwe ontwikkelingen’ waren rond de moord op Marlies.

De advocate wil de mededelingen en de persconferentie van justitie afwachten. Haar cliënt zit volledig afgezonderd en de advocate mag niet met de media praten over de zaak. ,,Later zal ik de ontwikkelingen toelichten,’’ beloofde Domingo.

Ryan werd maandag overgebracht naar Bonaire om hem minutieus te confronteren met de verklaringen van andere verdachten en de plaatsen waar Marlies is verdwenen en uiteindelijk werd gevonden. Ryan, die na zijn arrestatie eerst zweeg, zou volgens bronnen in het nauw zijn gedreven door de verklaringen van medeverdachten.

De ouders en familieleden van Marlies van der Kouwe houden vanavond om half zes lokale tijd een herdenkingsdienst in jongerencentrum Jong Bonaire. Na afloop volgt een stille tocht naar de plek waar Marlies op 21 september verdween, de Kaya Gobernador N. Debrot, de weg naar de wijk Hato ter hoogte van het Water- en Elektriciteitsbedrijf (WEB).

Oorspronkelijk zou worden gelopen naar de vindplaats van het lichaam op een terrein in de wijk Amboina, maar die plaats is nog steeds afgezet voor het onderzoek. De wijziging van de route vond plaats in overleg met de familie van Marlies.