Travel Foundation traint duikinstructeurs op de Antillen

bron iNSNet

Veel van de toeristen die op vakantie gaan naar de Nederlandse Antillen bezoeken de kleurrijke onderwaterwereld die de eilanden te bieden hebben. Maar door toenemende druk op de onderwaterwereld, door zowel de bezoekers als andere factoren zoals klimaatsverandering, wordt het behoud van het koraal bedreigd. Om deze bedreiging tot een minimum te beperken moet er nu actie ondernomen worden.

Op de Nederlandse Antillen hebben mensen werkzaam in de duikindustrie geen formele training gehad betreffende het behoud van koraal. Het is belangrijk dat juist zij weten hoe op een verantwoorde manier te duiken. Dagelijks nemen duikinstructeurs tientallen toeristen mee op excursie. Zij zijn dus bij uitstek de juiste personen om ook de bezoekers bij het behoud van de koraalriffen te betrekken.

2008 is The International Year of the Reef. Het is daarom dat juist nu de Dutch Caribbean Nature Alliance en Travel Foundation Nederland een Dive Staff Training ontwikkelen waardoor mensen werkzaam in de duikindustrie op de Nederlandse Antillen zich actief in kunnen zetten voor het behoud van de koraalriffen.

Het project omvat zes eilanden, vijf marine parken en meer dan veertig duikscholen met een staf van ongeveer 400 personen.

Op het moment wordt er een pilot gedraaid op Bonaire. Na een evaluatie en eventuele aanpassingen wordt de training ook op de andere eilanden geïmplementeerd.

Als de training een succes blijkt op de Nederlandse Antillen, kan deze ook ingezet worden op andere duikbestemmingen en zo bijdragen aan het behoud van koraal wereldwijd.