VVD'er Kamp verruilt Kamer voor Antillen

Paradise FM

Tweede Kamerlid Henk Kamp van de VVD wordt commissaris voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Betrouwbare bronnen in Den Haag hebben dit bericht van BNR Nieuwsradio dinsdag bevestigd.

Als commissaris zal Kamp zich vooral bezighouden met de uitvoering van de plannen om de drie eilanden de komende jaren als bijzondere gemeenten binnen het Nederlands staatsbestel te brengen. De oud-minister van Defensie moet erop toezien dat dit op een goede manier en op tijd wordt gerealiseerd.

Als Kamerlid viel Kamp (56) op door zijn rechtlijnige en strenge kijk op asielzaken en integratie en ontpopte hij zich tot een prominent VVD'er op de rechtervleugel. In Kamerdebatten pleitte hij vaak voor een harde aanpak van Antilliaanse jongeren die over de schreef gaan.

Hij verzette zich tegen de komst van criminele jongeren uit de Antillen naar Nederland. Kamp vindt dat hun problemen op de Antillen zelf moeten worden opgelost. Laagopgeleide jongeren uit de Antillen en Aruba die zich hier misdragen, moeten terug, stelde hij.

Kamp, geboren in Hengelo, loopt al vanaf 1994 mee in de Haagse politiek. In 2002 werd hij minister van VROM in het eerste kabinet-Balkenende. Eind dat jaar verving hij zijn afgetreden partijgenoot Benk Korthals op Defensie, waar hij tot eind februari
2007 bleef zitten.
---
Positieve reacties op benoeming Kamp

Willemstad – Op de BES-eilanden is verheugd gereageerd op de benoeming van Tweede Kamerlid Henk Kamp (VVD) als commissaris, of rijksvertegenwoordiger, voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Gedeputeerde van Staatkundige structuur op Saba Chris Johnson is al gebeld door staatssecretaris Bijleveld over de benoeming.

,,Ik ken de heer Kamp niet persoonlijk, maar ik heb gehoord dat hij een energieke, no-nonsense persoon is. Dat is precies wat Saba nodig heeft", zo meldt Johnson. ,,Wij zijn ook energiek en hebben een vast doel voor ogen. We willen af van de dubbele bestuurslaag binnen de Antillen. Daar zijn we altijd open en eerlijk over geweest."

Johnson is ook blij dat Nederland 'pro-actief heeft gehandeld en al iemand heeft aangesteld'. ,,Nu kunnen we vooruit." De zogenaamde BES-eilanden willen een bijzondere gemeente van Nederland worden. Als commissaris zal Kamp zich bezighouden met de uitvoering van die plannen.

Volgens Jopi Abraham, leider van de Bonaireaanse oppositiepartij PDB, is een reactie op de benoeming voorbarig ,,omdat er nog steeds een aantal belangrijke beslissingen over de nieuwe staatkundige invulling van Bonaire moeten worden genomen, zoals het voorzieningenniveau dat is gewenst voor de nieuwe eilanden", aldus Abrahams. ,,Daarnaast krijgt de commissaris, zoals het er nu uitziet, wel heel erg veel en verregaande bevoegdheden. Dus ik wil het allemaal nog even afwachten."

Wat de persoon van Henk Kamp betreft is Abraham minder terughoudend.
,,Een heel aardige man, met een heel aardige echtgenote, die heel positief tegenover Bonaire staat."