Weer beschuldigingen PVV

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Bijdrage van Hans Andringa (5'31'')

De begrotingsbehandeling van Koninkrijksrelaties is in de Tweede Kamer begonnen met vuurwerk. De fractiewoordvoerders debatteren met staatssecretaris Ank Bijleveld, die verantwoordelijk is voor de begroting Koninkrijksrelaties. De PVV kwam met nieuwe beschuldigingen, dit keer aan het adres van Nederlandse bewindslieden.

PVV-woordvoerder Koninkrijksrelaties Hero Brinkman beschuldigde het kabinet van handelen met voorkennis. Leden van het kabinet zouden huizen en grond hebben gekocht op Bonaire, voordat bekend werd dat de BES-eilanden onderdeel zouden gaan uitmaken van Nederland. De waarde van het onroerend goed zou dan naar verwachting stijgen.

De Kamer reageerde furieus. VVD'er Johan Remkes vroeg Brinkman 'man en paard' te noemen of de beschuldiging in te trekken. "Of u maakt het waar, of u trekt de beschuldiging in." Brinkman weigerde beide te doen. "Ik laat me niet onder druk zetten." Waarna Remkes het een loze bewering noemde, die de PVV 'onwaardig' is.

De website van het weekblad Elsevier meldt dat minister Camiel Eurlings van Verkeer vorig jaar op Bonaire een 'familiehuis' heeft gekocht. Bovendien zouden er geruchten gaan dan ook minister Ab Klink van Volksgezondheid een huis heeft gekocht op het eiland.

Sint-Maarten
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over Sint-Maarten. Een meerderheid lijkt weinig te voelen voor een status van zelfstandig land binnen het Koninkrijk, omdat het eiland nog te veel problemen kent bij onder andere justitie en politie. Ook regeringspartij CDA kijkt 'met zorg' naar de ontwikkelingen.

De VVD kondigde voor de begrotingsbehandeling in De Telegraaf aan mogelijk tegen de begroting te stemmen. Er zou sprake zijn van een 'Sinterklaas-begroting', waarin de eilanden meer geld van Nederland zouden krijgen dan de 2,2 miljard euro die was afgesproken voor de schuldsanering. Hoewel ook de andere partijen kritisch zijn over de beloftes van de regering, ziet het er naar uit dat de begroting wordt goedgekeurd .

------------------------------
Totale nieuwsaanbod Wereldomroep