1,5 miljard euro voor Antilliaanse schuldenlast

Philipsburg – Tijdens de vergadering van de Politieke Stuurgroep op Sint Maarten is bekend geworden dat Nederland 1,3 miljard euro (ruim 3,1 miljard Antilliaanse gulden) overneemt van de totale schuldenlast die de Nederlandse Antillen hebben opgebouwd. Daarnaast wordt ook ongeveer 210 miljoen euro (bijna vijfhonderd miljoen Antiliaanse gulden) gestoken in het wegnemen van de betalingsachterstanden.

Verder wordt geld vrijgemaakt voor honderd procent van de aflossing die is ontstaan sinds 2005 en zeventig procent van de rente. Dat maakte gedeputeerde van Financiën van Curaçao Mike Willem woensdag bekend. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) en de Antilliaanse minister van Financiën Ersilia de Lannooy bevestigden de bedragen.

Nederland is met de Antillen eind 2005 overeengekomen dat ze 70 procent van de schuldenlast (in totaal ongeveer 5 miljard gulden) over neemt bij de overgang naar een nieuwe staatsvorm. Daarbij worden de eilanden Curaçao en Sint Maarten autonome landen. Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden bijzondere gemeenten binnen het Koninkrijk.

Vandaag (woensdag) wordt het politiek overleg tussen Nederland en de Antilliaanse eilanden voortgezet. Belangrijke punten op de agenda zijn, naast de schuldsanering, het financieel toezicht dat Nederland wil hebben op de eilanden en de inrichting van de verschillende politiekorpsen. Bijleveld toonde zich gematigd optimistisch over de uitkomst van besprekingen.

Sint Maarten en Curaçao tekenden dinsdagavond op Sint Maarten een besluitenlijst over de gefaseerde ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Daarin is besloten dat alle ambtenaren die nu in dienst zijn van het Land Nederlandse Antillen in drie fasen in 2009 overgaan naar de nieuwe organisaties. De ontmanteling van de Nederlandse Antillen moet op 1 januari 2010 een feit zijn, zo is overeengekomen. Alle vakbonden hebben zich achter het akkoord opgesteld.