Akkoord over Antilliaanse politiekorpsen

Philipsburg – Curaçao en Sint Maarten krijgen, als ze een autonoom land binnen de Antillen worden in 2010, een eigen politiekorps. De twee korpsen zullen samen gaan werken met het gezamenlijke korps van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op het terrein van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende cirminaliteit.

Daarover is woensdagavond op Sint Maarten een akkoord ondertekend door de Nederlandse staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties), premier Emily de Jongh-Elhage, gedeputeerde Zita Jesus-Leito namens Curaçao en Sarah Wescot-Williams namens Sint Maarten.

De op te richten politiekorpsen van Curaçao en voor Sint Maarten vallen onder de eigen ministers van Justitie. Het korps voor de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba valt onder het gezag van de Nederlandse minister van Justitie.

De bestrijding van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit wordt uitgevoerd via een gemeenschappelijke voorziening politie (GVP).

Bijleveld stelde dat er 'een actief integriteitsbeleid' zal worden gevoerd binnen de korpsen, omdat dat een speerpunt is voor Nederland.