Antilliaanse premier heeft niet gedreigd

Willemstad - De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage heeft de Nederlandse politiek niet onder druk gezet in de discussie rond de Verwijsindex Antillianen (VIA) door te dreigen de Ronde Tafel Conferentie (RTC) niet door te laten gaan.

,,Dat hoeft ook niet. We hebben consequent onze bezwaren tegen de VIA uiteengezet. Uiteindelijk hebben we daarin minister Vogelaar overtuigd", aldus De Jongh-Elhage.

De premier reageert daarmee op een artikel woensdag in dagblad Trouw dat stelt dat De Jongh-Elhage zou hebben gedreigd dat er met de invoering van de VIA geen sprake zou kunnen zijn van de RTC. Deze conferentie staat gepland op 15 december en vormt een belangrijke stap in de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, die voor 2010 gepland staat. Premier Balkenende wil op 15 december op Curaçao bij het RTC resultaten boeken.

De Jongh-Elhage ontekent dat er in de VIA-discussie is gedreigd over het niet door laten gaan van de RTC. ,,Premier Balkenende en ik hebben goed contact. We spreken elkaar regelmatig. Natuurlijk zijn er wel eens meningsverschillen. Maar zowel hij als ik beseffen dat we samen zijn in een Koninkrijk, en daarom moeten samenwerken. Daarin is geen plaats voor dreigementen."

De Jongh-Elhage ziet de intrekking van de VIA door minister Vogelaar, vorige week op Curaçao, juist als resultaat van veel gesprekken die ze met de minister heeft gevoerd. ,,Bijna twee maanden geleden spraken minister Vogelaar en ik elkaar voor het eerst over dit onderwerp. Ze was daarin keihard en stelde dat ze een besluit moest nemen om de problematiek aan te pakken."

In de daaropvolgende weken spraken de twee elkaar vaker. ,,Ik heb steeds benadrukt: we erkennen dat er een probleem is met de Antilliaanse jongeren in Nederland. We willen samenwerken aan een oplossing. Het zijn onze jongens dus we moeten er iets aan doen. Maar de VIA is voor ons acceptabel. Uiteindelijk begreep Vogelaar dat."