Bestuurlijk Overleg Gefaseerde Ontmanteling van start!

Omstreeks 15:30 uur (lokale tijd) is in het Westin Hotel te Sint Maarten het Bestuurlijk Overleg Gefaseerde Ontmanteling van start gegaan. Het betreft een bijeenkomst waaraan deelnemen het Land de Nederlandse Antillen en de Eilandgebieden Sint Maarten en Curaçao.

Het Bestuurlijk Overleg is bedoeld om tot concrete afspraken te komen en te maken tussen het Land en de Eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten over de gefaseerde Ontmanteling van het Land de Nederlandse Antillen.

Aan het overleg nemen deel, namens het Land de Nederlandse Antillen, Minister-president Emily de Jongh-Elhage, de Minister van Constitutionele zaken Roland Duncan, de Minister van Financiën Ersilia De Lannoy, Minister van Justitie David Dick, Minister van Economische Zaken Elvis Tjin A Sjoe, Minister van Verkeer Vervoer en Communicatie Maurice Adriaens en Staatssecretaris Ibi Martis en Staatssecretaris Ernie Simmons. Namens het Eilandgebied Sint Maarten neemt deel Gedeputeerde Sarah Wescott-Williams, Gedeputeerde Buncamper-Molanus en Gedeputeerde William Marlin.

Namens het Eilandgebied Curaçao neemt deel Gedeputeerde Zita Jesus-Leito, Gedeputeerde Mike Willem en Gezaghebber Liza Dindial. Ook aanwezig tijdens het overleg de vertegenwoordigers van de ambtenarenvakbonden vertegenwoordigd op de Nederlandse Antillen en adviseurs van zowel het Land als de beide eilandgebieden.

Op de agenda staan onder andere de onderwerpen: Randvoorwaarden Gefaseerde Ontmanteling, Overdracht Landstaken en de besluitvorming inzake organisaties en groepen welke niet zijn opgenomen in de Landsverordening Organisatie Landsoverheid.


-----------------------------------
Inleidende woorden van de Minister-president bij de opening van het Bestuurlijk Overleg Gefaseerde Ontmanteling Land, Curaçao, Sint Maarten.

Dames en Heren hartelijk welkom. Dit is een heel belangrijke vergadering. We zijn bij elkaar om afspraken te maken over de ontmanteling van het Land de Nederlandse Antillen. Er is hard gewerkt om dit overleg voor te bereiden. Mijn dank gaat uit naar alle adviseurs voor hun inzet. In de vergadering van de Politieke Stuurgroep van 22 mei is besloten om de taken en werkzaamheden versneld over te dragen. Met de instelling van de Gemengde Commissie Gefaseerde Ontmanteling is een intensief traject gestart, waarin geïnventariseerd is hoe die gefaseerde ontmanteling vorm moet krijgen. De taken van de Landsregering zijn geanalyseerd, de voorwaarden waaronder de overdracht kan plaatsvinden zijn vastgesteld en op basis daarvan zijn criteria ontwikkeld. Op 30 september konden we helaas nog geen spijkers met koppen slaan. Daarna hebben we goed en intensief overleg gevoerd met Curaçao en Sint Maarten. We hebben daarin goede vorderingen gemaakt. Over heel veel punten zijn wij het eens. Ik heb er vertrouwen in dat we samen ook de resterende discussiepunten op een constructieve manier zullen bespreken. Want we zijn het eens over het doel en de uitgangspunten; doel is om de ontmanteling van het Land en de overdracht van taken, werkzaamheden en mensen snel en op een verantwoorde wijze plaats te laten vinden. En ook zijn we het eens dat de mens centraal moet staan: we moeten zorgvuldig omgaan met de ambtenaren die aan onze zorg zijn toevertrouwd.

Ik wens u allen een vruchtbare vergadering toe !