Bijleveld wil resultaten bereiken op Antillen

Philipsburg - Op Sint Maarten is dinsdagmiddag het laatste politieke overleg tussen Nederland en de Nederlandse Antilen begonnen, voordat op 15 december de ronde tafel conferentie op Curaçao begint onder leiding van premier Jan Peter Balkenende. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in de nieuwe staatkundige structuur van de Nederlandse Antillen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties noemde de tweedaagse vergadering van de Politieke Stuuroep dinsdagmiddag ,,heel belangrijk''. Op de agenda staan de wetten voor de inrichting van de politieorganisatie en het financieel toezicht van Nederland. ,,Ik wil hier niet weg zonder vastgestelde wetteksten'', aldus Bijleveld.

Bijleveld wil woensdag ook een helder besluit over de gezamenlijke bank van de nieuwe autonome landen Curaçao en Sint Maarten. Eind 2005 is afgesproken dat Curaçao en Sint Maarten autonome landen worden.

Over de nieuwe staatkundige structuur wordt al bijna vier jaar gesproken. Belangrijk daarbij is de manier waarop financieel toezicht vanuit Nederland op de eilanden kan worden geregeld. Maar ook het punt van samenwerking tussen de politiekorpsen van Curaçao, Sint Maarten en de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba is een cruciaal onderdeel.