Centrale bank voor Curaçao en Sint Maarten

Philipsburg – Curaçao en Sint Maarten krijgen één centrale bank in 2010. De twee landen zullen ook een nieuwe munteenheid gaan hanteren.

Dat is woensdagavond op Sint Maarten besloten door Nederland, de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten, die hierover een akkoord hebben ondertekend. Nog niet bekend is wat de naam van de nieuwe munteenheid zal worden.
Tevens is de wetgeving geregeld die het toezicht op de openbare financiën van Curaçao en Sint Maarten moet gaan regelen.

Een opgeluchte Nederlandse staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) kondigde woensdagavond aan dat hiermee wat haar betreft 'de weg vrij is voor 15 december 2008'. Op die datum zal de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende op Curaçao in een Ronde Tafel Conferentie een akkoord ondertekenen over de eerste fase van de opdeling van de Nederlandse Antillen.

In het jaar 2010 moet de Nederlandse Antillen als staatsvorm verdwijnen en worden Curaçao en Sint Maarten autonome landen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden 'bijzondere gemeenten' van Nederland.

Eerder werd al bekend dat in het kader van de akkoorden over de financiën van de nieuwe Antillen Nederland in totaal 3,6 miljard gulden besteed aan het overnemen van een deel van de Antilliaanse schuldenlast en betalingsachterstanden. Premier Emily de Jongh-Elhage stelde dat het totale akoord woensdagavond tot stand is gekomen door goede samenwerking. ,,We zijn er uit gekomen, omdat alle partijen de wil daartoe hadden", aldus de premier na afloop van de intensieve onderhandelingen. Bijleveld had vantevoren gezegd dat ze niet weg wilde gaan zonder akkoord. ,,Nu is het gelukt. De onderhandelingen waren niet makkelijk, maar we hebben een goed resultaat bereikt."