Churandy versus dominostenen

bron: NAOC

De Antilliaanse sprinter Churandy Martina neemt het vrijdag in Leeuwarden op tegen vallende dominostenen. Martina loopt 30 meter tijdens Domino Day in Leeuwarden.

Op de tiende editie van Domino Day gaan 4,5 miljoen dominostenen tegen de vlakte. Het is de bedoeling dat de rennende Martina, vanuit de startblokken op een nagemaakte kunststofbaan, dat enige tientallen meters bijhoudt. In het verleden hebben sprinters ook wel eens tegen paarden hardgelopen. Martina is overigens nog in afwachting van behandeling van zijn olympische diskwalificatie door het internationaal sporttribunaal (CAS) op vijf december in Lausanne. Voor die juridische procedure zou de Antilliaan nog wel wat geld kunnen gebruiken, maar volgens Endemol Nederland, die het evenement produceert, loopt Martina in Leeuwarden vooral voor de eer. De atleet finishte in Peking als tweede op de 200 meter achter de Jamaicaan Usain Bolt, maar raakte het zilver kwijt omdat hij in de race van zijn baan was geweken.

Hij heeft wel de zilveren plak weer in bezit. De Amerikaan Shawn Crawford, die door het schrappen van Martina en zijn eveneens gediskwalificeerde landgenoot Wallace Spearmon promoveerde van de vierde naar de tweede plaats, wilde de medaille niet hebben.