Daling toerisme zet door

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad/De Meern - Het aantal Nederlanders dat de komende winter zijn vakantie op de Antillen doorbrengt, daalt nog meer dan aan het begin van het boekingsseizoen al werd gevreesd.

Uit cijfers die de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR) gisteren aan deze krant verstrekte, blijkt dat er tot nu toe 19 procent minder reizen naar de eilanden zijn verkocht dan in de vergelijkbare boekingsperiode in 2007. Omdat verreweg de meeste Nederlanders die een Antillenvakantie boeken voor Curaçao kiezen, komt de klap hier het hardst aan. De daling van 19 procent is de stand per 9 november.

Zorgelijk is dat de boekingsachterstand is toegenomen ten opzichte van de peiling van een maand geleden. Schrale troost is dat de Antillen (inclusief Aruba) het iets minder slecht doen dan het Caribisch gebied als geheel, want dat zit 23 procent in de min. De Verenigde Staten zijn een van de weinige bestemmingen die nog groeien: + 3 procent.

De vrees dat de kredietcrisis gevolgd wordt door een economische recessie maakt de Nederlandse vakantieganger afwachtend als het gaat om het boeken van een tweede of derde vakantie wat een wintervakantie meestal is.

De ANVR hoopt dat van het uitkomen van de zomergidsen (in december) en de Vakantiebeurs (januari) een impuls uitgaat om zo nog iets van de opgelopen achterstand goed te maken maar sommige reisbureaus spreken al van een verloren seizoen. Inmiddels zijn ook de definitieve cijfers van het afgelopen zomerseizoen - 1 april tot 1 november - bekend. De ANVR touroperators verkochten in die periode 14 procent meer vakanties naar de Antillen. Daarmee werd de concurrentie in de regio verslagen. Het Caribisch gebied pluste met 8 procent. Het totaal aantal intercontinentale vliegvakanties groeide met 6 procent, vooral dankzij de Verenigde Staten die 42 procent meer Nederlandse vakantiegangers op bezoek kregen. 19 procent minder Antillenvakanties Nederlandse reisorganisaties: