Eman legt Europees kiesrecht uit

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Verslag van Alain de la Mar (7'44'')
Mike Eman in gesprek met Alain de la Mar (4'00'')

Jarenlang moest hij ervoor strijden, maar het lukte hem uiteindelijk. De Arubaanse oppositieleider Mike Eman (AVP) zorgde er mede voor dat de inwoners van Aruba en de Antillen volgend jaar juni ook mogen stemmen tijdens de Europese verkiezingen. Aan de Universiteit van Leiden gaf hij een lezing voor Arubaanse en Antilliaanse studenten over de wijziging in de kieswet.

De Arubaanse kiezers zullen hun stem laten horen, verwacht Eman. Dat er jarenlang is gestreden voor het kiesrecht zal de opkomst stimuleren. "Daarna zal het moeilijker worden. Het is afhankelijk van wat we gaan doen met het recht en met de relatie met de Europese Unie." Het kiesrecht betekent in ieder geval dat er meer betrokkenheid ontstaat met Europa, aldus Eman.

Mike Eman
Organisator Sylvester Holiday van de Arubaans/Antilliaanse studentenvereniging SIAA vindt het kiesrecht een goede zaak. Wel is het van belang of de Caribische rijksdelen gaan kiezen voor een UPG-status, waarmee ze nauwere banden met de Europese Unie krijgen: "Dan is er meer zeggenschap van Europa in het Caribische gebied. Dan is stemrecht wel belangrijk voor ons."

Opkomst
Europa zal verbetering brengen naar de eilanden, verwacht Holiday. Er zal meer geld beschikbaar komen en de maatstaven zullen omhoog gaan. Overigens verwacht hij geen hoge opkomst bij de Europese verkiezingen op de Antillen en Aruba. Daarvoor is Europa nog te ver van het bed voor de bevolking. "Het zal nog een tijd duren voor ze beseffen dat Europa belangrijk voor ze is."

De lezing van Eman werd door de studenten uitgebreid besproken. Politieke partijen in Nederland zullen ook overzee campagne moeten gaan voeren. Dat zal moeilijk worden, verwachten de meeste aanwezigen. De staatkundige structuur en de verwijsindex (VIA) spelen nu een veel grotere rol voor de partijen dan het Europees Parlement, denkt een van de studenten.

Kandidaten
Voorzitter Martijn Linnartz van de SIAA vindt de Europese verkiezingen belangrijk. "Europa heeft veel te bieden voor de kleinschalige eilanden." Hij denkt dat de leden dat ook inzien en zullen gaan stemmen. Linnartz hoopt dat er ook Antillianen en Arubanen op de kieslijsten komen. "Er moet iemand opstaan die dat wil doen voor de mensen van de eilanden."

Eman vindt dat ook Aruba en de Antillen kandidaten moeten stellen, zoals dat nu al gebeurt op Madeira en en de Canarische Eilanden. "Dan zouden we beter vertegenwoordigd zijn in een parlement dat regels maakt die op ons van toepassing zijn." Hij ziet dat als de volgende stap in zijn strijd voor meer betrokkenheid van de eilanden met Europa. De AVP heeft al een samenwerking met het CDA. Die wil Eman intensiveren.