Emily de Jongh-Elhage tevreden

bron: Voorlichting Raad van Ministers

Inleiding premier De Jongh-Elhage, persconferentie Sint Maarten 26 november 2008

Dames en Heren,

De afgelopen twee dagen hebben wij intensief met elkaar overlegd. Ik was steeds optimistisch over de afloop, omdat ik er van overtuigd was dat we vandaag met een positief resultaat konden afsluiten.

Ik sta hier daarom ook vanavond voor U als een zeer tevreden Voorzitter van deze vergadering van de Politieke Stuurgroep.

De voorbereidingen van de schuldsanering zijn afgerond. De omvang van de schuld is nu definitief vastgesteld. Het gaat om 3.1 miljard gulden aan te saneren schulden en de betalingsachterstanden van het land, Curaçao en Sint Maarten zijn vastgesteld op ruim 483. miljoen gulden. Binnenkort wordt met de sanering een aanvang gemaakt.

Zoals u heeft gemerkt hebben wij regelmatig langdurig moeten schorsen. Dit geeft aan hoe belangrijk de onderwerpen waren die wij hebben behandeld.

Dankzij een goede samenwerking, en vooral door de wil om er samen uit te komen, hebben wij dit positief resultaat SAMEN weten te bereiken.

Er was immers geen verschil van mening over de uitgangspunten en over het doel dat ons voor ogen stond.

Het intensieve overleg van vandaag ging er vooral om om die uitgangspunten en doelen zo helder mogelijk onder woorden te brengen, zodat er ook naar buiten toe geen misverstanden ontstaan over onze gezamenlijke intenties.

Daar zijn wij in geslaagd !

Onze indringende gesprekken gingen vooral over de nog openstaande punten met betrekking tot de Consensus Rijkswet Politie, in het bijzonder over het Bevoegde Gezag, de Gemeenschappelijke voorziening en de positionering van de Landsrecherche en over de vaststelling van de wettekst van de Consensusrijkswet Financieel Toezicht.

Het onderlinge begrip en de bereikte overeenstemming moest in niet mis te verstane wetsteksten worden vastgelegd.

Ik ben zeer verheugd over dat wij hier samen uit gekomen zijn. Daarvoor wil ik in het bijzonder Staatssecretaris Ank Bijleveld, Gedeputeerde Sarah Wescot-Williams en Gedeputeerde Zita Jesus-Leito bedanken en natuurlijk ook alle adviseurs die hier aan hebben bijgedragen.

Ook over de andere punten is overeenstemming bereikt, onder andere over de wettelijke regeling van de zeegrens en de eenvormige regeling van het bestuursprocesrecht.

Daarmee is de reeks van wetgevingsprodukten, die we op de Start - Rondetafelconferentie en in de Slotverklaring zijn overeengekomen, voltooid.

Wij kunnen nu reikhalzend uitkijken naar de datum van 15 december. Dan zal in de Rondetafel Conferentie alle regelgeving voor de nieuwe staatkundig structuur worden getoetst.

15 december wordt een bijzonder moment op weg naar nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk. Ik hoop u allen op 15 december op Curaçao te mogen begroeten.