‘Europa biedt Isla-probleem goede kans’

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad - Los van de autonomie van Curaçao, blijft het Koninkrijk verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot. Die is per capita vier keer groter dan in Nederland.

De Isla-problematiek zal dus meer en meer op het Nederlandse bordje terecht komen. Dat stelt de Nederlandse oud-minister Laurens Jan Brinkhorst in een interview met deze krant.

,,Ik ben ervan overtuigd dat binnen vijf jaar de druk zo groot is dat men zegt dat het ondenkbaar is dat de raffinaderij door mag gaan met haar huidige productie en manier van produceren”, aldus Brinkhorst. De hoogleraar Internationaal en Europees recht en bestuur aan de Universiteit Leiden denkt dat de discussie over de toekomst van de raffinaderij helderder te voeren is als duidelijk wordt, wat de alternatieven zijn voor Curaçao.

,,Juist Europa kan daarin van grote steun blijken. Als Curaçao zou kiezen om dichterbij Europa te gaan staan, dan biedt de ontwikkeling van het gebied van de Isla, met Europees geld en Europese kennis, geweldige kansen op het gebied van hoogwaardige technologie.”