Forse kritiek op akkoord

Willemstad - Alle politieke onderhandelaars die afgelopen week in Sint Maarten voor Curaçao een akkoord hebben gesloten in de politieke stuurgroep over de indeling van de politie in de nieuwe staatkundige structuur hebben Curaçao flink benadeeld, zo stelde dagblad Vigilante gisteren.

In het hoofdredactioneel commentaar van vrijdag worden alle onderhandelaars aangeraden een 'enkeltje Den Haag' te kopen als op 15 december bij de Ronde Tafel Conferentie de handtekeningen zijn gezet. Dan zal de Curaçaose bevolking er volgens de krant achter komen dat ze verraden zijn. Kern van het probleem ligt volgens de krant bij de oprichting van de GVP. De gemeenschappelijke voorziening politie (GVP). De GPV wordt opgericht zodat de politiekorpsen van Curaçao, Sint Maarten en het gezamenlijke korps van Bonaire, Saba en Sint Eustatius met elkaar kunnen samenwerken tegen georganiseerde, zware grensoverschrijdende criminaliteit.

Nederland hecht veel waarde aan de oprichting van een gemeenschappelijkepolitie voorziening. De nog te benoemen directeur van de GVP valt volgens staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) niet onder een specifieke minister, maar is verantwoording schuldig aan de drie verschillende korpschefs die personeel leveren voor de gemeenschappelijke voorziening.

Vigilante meldt echter in haar hoofdredactioneel van vrijdag – en in verschillende eerdere editorials – dat de inrichting van de GVP en de aanwijzingsbevoegdheid die de Nederlandse minister van Justitie hierin heeft een enorm struikelblok voor de acceptatie van de Curaçaose bevolking voor de afspraken van de Ronde Tafel Conferentie. Sterker nog, als de bevolking eenmaal er achter komt dat ze 'verraden' zijn, dan kunnen de onderhandelaars beter maken dat ze wegkomen van het eiland, aldus de krant.