'Happy slapping' ook op Curaçaose scholen

Willemstad - De Curaçaose overheid doet er alles aan om de veiligheid op scholen en in de gemeenschap te verhogen. Dat stelt gedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs (PAR) naar aanleiding van het fenomeen 'happy slapping' dat op Curaçaose scholen wordt gesignaleerd.

'Happy slapping' is het verschijnsel dat een willekeurige persoon door een groepje jongeren of scholieren, in elkaar wordt geslagen hetgeen op een videocamera, meestal een mobiele telefooncamera, wordt vastgelegd. De beelden worden meestal op het internet (YouTube) geplaatst, waarbij de filmers pronken wie het beste iemand heeft gemolesteerd.

De hype begon in het zuidelijke deel van de Engelse stad Londen, maar is inmiddels ook naar Nederland en de Antillen overgewaaid. Hoewel het filmen van een misdaad een oud concept is, hebben de mobiele telefooncamera's ervoor gezorgd dat dergelijke misdaden niet meer van te voren hoeven worden gepland, en dat ze op elke willekeurige persoon kunnen worden toegepast.
Er staan inmiddels ook gewelddadige filmpjes op YouTube die zijn geplaatst door Curaçaose jongeren. ,,Dit nieuwe fenomeen bedreigt de sfeer en veiligheid op school", aldus Alcalá-Wallé. De overheid doet een beroep op alle ouders om met hun kinderen te praten over de gevaren en gevolgen van het fenomeen en hen te overtuigen van het feit dat 'happy slapping' onacceptabel is.