Homohuwelijk buiten overleg

Den Haag - De inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba merken vanaf volgend jaar al dat ze beter onderwijs krijgen, betere gezondheidszorg en betere huisvesting. Dat is het resultaat van het bestuurlijk overleg in Den Haag tussen deze zogeheten BES-eilanden en Nederland. De eilandbewoners krijgen ook dezelfde grondwettelijke bescherming als de inwoners van Nederland.

De regering in Den Haag onderhandelt met de Antilliaanse eilanden over een nieuwe staatkundige verhouding binnen het Koninkrijk. Zo is het de bedoeling dat Sint Maarten en Curaçao, net als eerder Aruba, een status aparte krijgen. De kleinere eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, worden een zogenoemd Bijzonder Openbaar Lichaam van Nederland.

Over het heikele onderwerp homohuwelijk zijn tijdens het bestuurlijk overleg geen afspraken gemaakt. Het blijft daarom voorlopig onmogelijk om als homo-stel op de Antilliaanse eilanden in het huwelijk te treden, zoals dat in Nederland wettelijk wel mogelijk is, zo meldt De Wereldomroep