Interesse bursalen voor stage

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad - Een aantal jaar geleden kwamen Antilliaanse studenten die in Nederland studeren maar mondjesmaat terug naar Curaçao voor een stage- of afstudeerplek. Daar is volgens de Stichting Kennis voor Curaçao aanzienlijk verandering in gekomen. De stichting is enthousiast over de recente resultaten.

Grofweg zijn er 8.000 Antilliaanse studenten die momenteel in Nederland studeren. Jaarlijks vertrekken er vanuit Curaçao minstens 450 Antillianen voor studie naar Nederland. De oorzaak van de trend dat meer Antillianen kiezen voor een stage op Curaçao weet Kennis voor Curaçao niet. ,,Of het te maken heeft met het succes van onze stichting of dat de ‘yu di Kòrsou’ uit Nederland hun geboorte-eiland herontdekt hebben, maar Kennis voor Curaçao plaatst momenteel per jaar minimaal honderd Antilliaanse studenten op de meest uiteenlopende stageplekken op Curaçao”, aldus Cindy Eman.

Het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en de overheid op Curaçao bieden volgens Kennis voor Curaçao een groot aantal kwalitatief goede stage- en afstudeerplekken voor de studenten. Eman is één van de drijvende krachten achter de stichting die zich bezighoudt met de remigratie van hoogopgeleide Antillianen. ,,Ik ben heel erg enthousiast over de resultaten van de afgelopen seizoenen”, stelt ze. ,,De studenten zetten zich enorm in voor hun stage, volgen een uitgebreid begeleidingsprogramma en als klap op de vuurpijl zetten zij zich ook nog in voor vrijwilligerswerk.” Het programma is voor de student volledig kosteloos. De meeste studenten ontvangen daarnaast een redelijke stagevergoeding. Populaire opleidingen onder Antilliaanse studenten zijn traditiegetrouw financiële, technische, juridische en sociale opleidingen. Studenten lopen stage in alle mogelijke type organisaties.

Bedrijven zijn enthousiast over de resultaten met de studenten, zo constateert Kennis voor Curaçao. Eman: ,,Deze studenten bieden wat extra’s; ze zijn gemotiveerd, kennen de Nederlandse situatie en wijze van werken, zijn goed opgeleid maar bovenal zijn ze volledig thuis op Curaçao.” Eman denkt dat de studenten hun kennis goed weten aan te wenden.
,,We halen met deze studenten de leiders, idealisten en motivators van de toekomst terug naar Curaçao”, voegt ze enthousiast toe. ,,Maar laten we eerlijk zijn. We hebben deze jonge professionals ook nodig om alle ontwikkelingen op Curaçao het hoofd te kunnen bieden.”
De stichting stelt zich echter kritisch op ten aanzien van de studenten. Niet elke Antilliaanse student komt in aanmerking voor een plek in het programma. Studenten moeten zich bij hun aanmelding echt kunnen onderscheiden. Een professionele inschrijving, intakegesprekken in Nederland en op Curaçao, samenwerking met de Stichting Studiefinanciering Curaçao en verschillende hogescholen maken dat het niveau van de studenten bovengemiddeld is.

,,We hebben al veel plekken voor 2009 ingevuld maar voor het komende stageseizoen dat begint in januari zijn nog zeker dertig geweldige stageplekken beschikbaar voor studenten van Kennis voor Curaçao”, aldus Eman.