Kamer wil spoeddebat over aftreden Vogelaar

bron: ANP

GroenLinks en SP willen vicepremier Wouter Bos in een spoeddebat ter verantwoording roepen over het aftreden van Ella Vogelaar als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Het debat vindt hoogstwaarschijnlijk dinsdag plaats. De twee partijen hekelen het feit dat de Tweede Kamer buiten het besluit van de PvdA-top is gehouden om Vogelaar te laten opstappen.

GroenLinks wil daarnaast weten hoe de PvdA tegen de integratie aankijkt, omdat Bos en Vogelaar daarover van mening lijken te verschillen. Fractievoorzitter Agnes Kant van de SP noemt het "onsmakelijk dat een paar regenten bij de PvdA" de eigen bewindspersoon zijn afgevallen zonder daarbij verantwoording in de Tweede Kamer of het kabinet af te leggen.

De SP eiste vorige week het vertrek van Vogelaar wegens haar optreden bij de miljoenen verslindende opknapbeurt van het historische stoomschip de SS Rotterdam. De SP vindt het hypocriet dat de fractie van de PvdA deze motie niet steunde, terwijl de partij toen al zocht naar een vervanger van Vogelaar.

Voor de VVD hoeft er niet per se een spoeddebat over de kwestie te worden gehouden. De partij heeft wel een aantal vragen aan Bos, laat een woordvoerder weten. Zo vindt de VVD het vreemd dat Vogelaar tijdens een reis naar de Antillen begin vorige week officieel Nederland vertegenwoordigde, terwijl zij op dat moment al bungelde.