Lange rijen door nieuwe paspoortscanners

bron: Amigoe

PHILIPSBURG — Door problemen rond de nieuwe paspoortscanners ontstonden er afgelopen weekeinde lange rijen op Princess Juliana International Airport (PJIA) op St. Maarten.

Reizigers raakten geïrriteerd en gedeputeerde van Toerisme Roy Marlin vroeg zich af wat dit voor gevolgen zou hebben voor het imago van het eiland. Met de wereldwijde economische crisis, en de gevolgen daarvan voor de toeristensector op St. Maarten, zei Marlin dat dergelijke negatieve ervaringen ongewenst waren.

De nieuwe paspoortscanners konden het werk niet aan. Reeds ingecheckte passagiers moesten voor de paspoortcontrole in een lange rij, waar twee medewerkers de nieuwe scanners bedienden. Marlin zei dat hij hoopte dat de situatie snel opgelost zou worden, ‘liefst voor het hoogseizoen begint’. Hij stelde zelfs voor om de controle op de ouderwetse manier te laten plaatsvinden, tot de problemen met de apparatuur zijn opgelost. De rijen voor de scanner kunnen vertragingen in het vluchtschema veroorzaken, omdat vliegtuigen moeten wachten op passagiers die al zijn ingecheckt maar door de paspoortcontrole worden opgehouden.

“Dit zou heel negatief zijn, vooral voor vluchten op weg naar grotere luchthavens, waar ze time slots hebben voor het gebruik van de faciliteiten.”

Minister van Justitie David Dick (PAR) kondigde vorige week de invoering van de nieuwe apparatuur aan. Hij was niet bereikbaar voor commentaar. Met het hoogseizoen voor de deur, zal PJIA de komende tijd steeds drukker worden en als het immigratiesysteem zo traag blijft, zullen de problemen met wachtende passagiers alleen maar groter worden, vreest Marlin.

De scanners zouden onder meer zo langzaam werken omdat gegevens eerst naar Curaçao gezonden moeten worden. Het is de bedoeling dat het systeem aan de database van Interpol gekoppeld wordt.