Politieke Stuurgroep Staatkundige Veranderingen

Bewindslieden van Nederland, de Nederlandse Antillen en de Eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten nemen vandaag 25 november en morgen 26 november op Sint Maarten deel aan de “Politieke Stuurgroep Staatkundige Veranderingen Nederlandse Antillen”. De vergadering vindt plaats in het Westin Hotel te Dawn Beach (Sint Maarten).

Namens de Nederlandse Antillen voert premier Emily de Jongh-Elhage het woord. Namens Nederland Staatssecretaris mw. Ank Bijleveld, namens Curaçao mw. Zita Jesus-Leito en namens St. Maarten mw. Sarah Wescot-Williams. Verder aanwezig vertegenwoordigers van de vakbondsorganisaties en sociale partners van Curaçao en de adviseurs van Nederland, Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten.



------------------------------------------------------------------------------------------------

Inleiding Minister-president De Jongh-Elhage

Dames en heren, hartelijk welkom,

In het bijzonder de staatssecretaris, mevrouw Ank Bijleveld en haar delegatie. Mevrouw Zita Jesus Leito en haar delegatie en mevrouw Sarah Wescot - Williams en haar delegatie. Ook wil ik gaag de vertegenwoordigers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius welkom heten. Leden van de pers: ook u heet ik, alleen voor het openingsgedeelte, welkom op deze vergadering van de Politieke Stuurgroep.

Dames en heren
De datum van 15 december komst steeds dichterbij. Dat is, het bijzondere moment waarop in een Rondetafel Conferentie alle regelgeving die we met elkaar hebben afgesproken, zal worden getoetst. Die Rondetafelconferentie, de toetsingsRTC, moet een bijzondere mijlpaal worden op de weg naar nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk

We zijn nu zo’n beetje op de laatste etappe-plaats op die weg: De belangrijkste agendapunten voor de vergadering van vandaag - en mogelijk morgen -zijn de afronding van de Consensusrijkswet Politie en de Consensusrijkswet Financieel Toezicht. Daarmee voltooien we de reeks van wetgevingsprodukten die we op de Start - Rondetafelconferentie en in de Slotverklaring zijn overeengekomen.

De afspraken die we toen hebben gemaakt op het gebied van de Rechtspleging en de Rechtshandhaving en op het gebied van de Financien, zouden we met elkaar in regelgeving uitwerken.

In de vergaderingen van de politieke Stuurgroep hebben we steeds richting gegeven aan dat wetgevings proces. Mede dank zij het werk van onze adviseurs is die taak nu bijna volbracht.

Ik ben heel dankbaar voor hun grote en bijna onvermoeibare inzet. We hebben vandaag nog een aantal lastige punten te bespreken, maar ik vertrouw er op, zoals altijd, dat we daar op een constructieve manier samen uit zullen komen.

Morgen gaan we een positieve balans opmaken, dan kunnen we met een goed gevoel aankoersen op de Toetsings RTC van 15 december.