PvdA: Vogelaar moest weg om reeks incidenten

bron: Novum

Ella Vogelaar moest vertrekken als minister voor Wonen, Wijken en Integratie vanwege opeenvolgende incidenten. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer dinsdag tijdens een spoeddebat over het aftreden van Vogelaar.

De PvdA kwam onder vuur te liggen omdat er al werd gezocht naar een kandidaat terwijl Vogelaar nog niet weg was.Donderdagavond werd Vogelaar door PvdA-partijleider Wouter Bos, partijvoorzitter Lilianne Ploumen en fractievoorzitter Hamer te verstaan gegeven dat er geen vertrouwen meer in haar was. Zij werd verzocht om op te stappen. Vogelaar vertrok.

Vrijdag werd de opvolger van Vogelaar, Eberhard van der Laan, beëdigd door de Koningin. Het veiligheidsonderzoek naar Van der Laan, zoals gebruikelijk voor een nieuwe minister, was al begonnen voordat Vogelaar was vertrokken.

Hamer stelde dinsdag, nadat ze Vogelaar uitgebreid had gecomplimenteerd voor haar harde werk, dat er bij de partijleiding geen vertrouwen meer was in de politieke slagkracht van de minister. De complimenten van Hamer aan het adres van Vogelaar konden rekenen op hoon uit de Kamerbankjes.

Partijen in de Kamer waaronder de VVD en GroenLinks stelden dat er sprake was van een richtingenstrijd op het gebied van integratie binnen de PvdA. Er zou een harde lijn zijn van partijleider Bos en een zachtere lijn die Vogelaar voorstond. VVD-leider Mark Rutte stelde dat er een schisma in de PvdA aan het licht was gekomen.

Hamer ontkende een richtingenstrijd. Volgens haar hadden verschillende incidenten ervoor gezorgd dat Vogelaar niet meer verder kon. De PvdA had een beslissing genomen na het optreden van Vogelaar in het debat over de financiële overschrijdingen van de verbouwing van het schip de ss Rotterdam. Die verbouwing, waar Vogelaar uiteindelijk verantwoordelijk voor was, kostte geen zes miljoen maar uiteindelijk 200 miljoen euro. De SP diende toen een motie van wantrouwen in.

Vogelaar had volgens Hamer in dat dossier geen fouten gemaakt. Daarom was het geen reden voor haar partij om de motie van de SP te steunen. Maar het bleek wel de druppel te zijn die de emmer deed overlopen. "Met haar optreden in het debat over de ss Rotterdam waren wij niet gelukkig", aldus Hamer. "Ze kwam te vaak in conflict met de Kamer en de corporaties."Dinsdag zei PvdA-partijvoorzitter Ploumen tegen weekblad Vrij Nederland dat de beslissing om Vogelaar weg te sturen ook ingegeven werd door het naderende kerstreces. "Het kerstreces kwam eraan. Zulke moeilijke beslissingen wil je niet nemen als je midden in een onderhandelingsproces zit, zoals bijvoorbeeld rond de voorjaarsnota", aldus Ploumen in het weekblad.